ΠολιτικήΑρχείο

Προειδοποιούν για κίνδυνο εξάπλωσης του κορωνοϊού στους κατοίκους της Ερμιονίδας

Με ανακοίνωσή τους το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας και το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αργολίδας, αναφέρονται στο νέο κρούσμα που προέκυψε στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πορτοχέλι και αφορά μια γυναίκα από τη Σομαλία, η οποία είναι 6 μηνών έγκυος.

«Οι συνθήκες διαβίωσης και ο συγχρωτισμός περίπου 500 προσφύγων και  μεταναστών στο χώρο προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής», σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Όπως σημειώνουν στη κοινή ανακοίνωσή τους τα δύο σωματεία: 

«Μετά από επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 που διαπιστώθηκε σε εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πόρτο Χέλι, ανακοινώθηκε ο θάνατος 39χρονης μετανάστριας από το Κονγκό, όπου πέθανε το βράδυ του Μ. Σαββάτου, με το υπουργείο Μετανάστευσης να αποδίδει το θάνατο της σε «παθολογικά αίτια» υποστηρίζοντας πως ήταν αρνητική στον κορονοϊό. Ενώ χτες Κυριακή, επιβεβαιώθηκε νέο κρούσμα σε έγκυο γυναίκα πρόσφυγα που φιλοξενείται στην συγκεκριμένη δομή.

Τα «παθολογικά αίτια» θανάτου και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα περνιούνται στα «ψιλά» από την κυβέρνηση που όπως και στα διαφημιστικά σποτ, «νίπτει τας χείρας της», όλες αυτές τις μέρες, μην παίρνοντας έγκαιρα τα απαραίτητα μέτρα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Αργολίδα και αλλού. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αποτελούν κίνδυνο να νοσήσει ο πληθυσμός προσφύγων μέσα σε αυτή την δομή καθώς και οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου. Οι συνθήκες διαβίωσης και ο συγχρωτισμός περίπου 500 προσφύγων και  μεταναστών στο χώρο προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη, απαιτείται το δυνάμωμα της αλληλεγγύης και το δυνάμωμα της φωνής μας για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας όλων των εργαζόμενων, όλου του λαού. Μέτρα προστασίας για τους Έλληνες και μετανάστες καθώς και για τους χιλιάδες ξεριζωμένους και εγκλωβισμένους στη χώρα μας πρόσφυγες που ζουν κάτω από άθλιες επικίνδυνες συνθήκες, στις δομές φιλοξενίας και στα ΧΟΤ ΣΠΟΤ σε όλη την Ελλάδα.

Απαιτούμε:

  • Να διασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας με βάση τα μέτρα του ΕΟΔΥ, να εγκατασταθεί ιατρική μονάδα για την ασφαλή διαμονή και την ασφαλή διακομιδή ασθενών σε νοσοκομείο.
  • Την πλήρη στελέχωση με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τόσο των δυο νοσοκομείων του νομού αλλά και των Κέντρων Υγείας Κρανιδίου και Λυγουριού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα των δήμων στο νομό.
  • Το ξενοδοχείο να εξοπλιστεί με όλα τα απαραίτητα υλικά για τον καθαρισμό και την απολύμανση όλων των χώρων του, υλικά για την ατομική προστασία των προσφύγων και των εργαζομένων, όπως κατάλληλα καθαριστικά, μάσκες, αντισηπτικά κ.ά
  • Να ξεκινήσει αμέσως ο οργανωμένος απεγκλωβισμός, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες. Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση. Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Καλούμε τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νομού Αργολίδας να στηρίξουν τα παραπάνω αιτήματα, καθώς και όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και μετανάστες να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τα σωματεία τους. Να σταθούν δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη, να δυναμώσουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στους μετανάστες, στους ξεριζωμένους από τη φτώχεια και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους».