ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Γόντικας: Γιατί υπήρξε ολιγωρία στην Ερμιονίδα

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Πελοποννήσου Νίκος Γόντικας επανέρχεται με νέα δήλωση αναφορικά με τα 150 κρούσματα κορωνοϊού στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πορτοχέλι που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως δομή φιλοξενίας μεταναστών, κυρίως από Αφρικανικές χώρες.

Πάνω κάτω αναμασά τα ίδια που ανέφερε και στην προηγούμενη δήλωσή του, ζητώντας να υλοποιηθούν από την κυβέρνηση τα μέτρα που έχει προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. 

Όπως σημειώνει ο κ. Γόντικας:

«Υπήρχαν ενδείξεις εδώ και 15 μέρες με την ασθένεια της εργαζόμενης καθαρίστριας στο ξενοδοχείο στην Ερμιονίδα. Υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα τη Μ. Πέμπτη και γι΄ αυτό υπήρξε ολιγωρία. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης.

Είναι ανάγκη η Περιφερειακή Αρχή να αφήσει τις ωραιοποιήσεις της κατάστασης και την προκλητική στήριξη στην κυβέρνηση γιατί την καθιστούν συνένοχη.

Να υλοποιηθούν τώρα από Κυβέρνηση – Περιφέρεια και Δήμους τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης της διασποράς του κορονοϊού στους καταυλισμούς των Ρομά και στις δομές συγκέντρωσης των μεταναστών και προσφύγων που τρεις φορές πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και απορρίφθηκαν.

Επαναφέρουμε τις προτάσεις μας και καλούμε τα σωματεία, τους μαζικους λαϊκούς φορείς να γίνουν στόχοι πάλης:

  • Η κυβέρνηση οφείλει να ενισχύσει τώρα με γενναία χρηματοδότηση την Περιφέρεια και κάθε Δήμο της Πελοποννήσου, από κρατικούς και ευρωενωσιακούς πόρους, για την κάλυψη όλων των αναγκών, τόσο για τους καταυλισμούς των Ρομά και μεταναστών όσο και γενικότερα για την προστασία του λαού από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορονοϊού.
  • Να ενισχύσει με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους απασχόλησης και κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας όσο και τις δομές προσφύγων-μεταναστών.
  • Κλιμάκια γιατρών πρέπει να επισκεφθούν τώρα όλους τους καταυλισμούς των Ρομά και των μεταναστών στην Πελοπόννησο για να κάνουν εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν άλλα κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες, σε συνεργασία με τα υπάρχοντα κατά τόπους κέντρα κοινότητας δήμων και παραρτημάτων Ρομά, με τους διαμεσολαβητές, τα δημοτικά ιατρεία, τους τοπικούς συλλόγους Ρομά.
  • Σε όσες περιοχές ο πληθυσμός των Ρομά δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί άμεσα σε ασφαλείς χώρους (ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας), ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.
  • Επίσης, να βελτιωθούν άμεσα οι υποτυπώδεις υποδομές (να γίνουν διάνοιξη δρόμων, αποχέτευση, χαλικόστρωση, μυοκτονίες και απολυμάνσεις).
  • Να παρασχεθούν σε όλους τους κατοίκους των οικισμών των Ρομά και των δομών μεταναστών-προσφύγων μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
  • Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας».