ΟικονομίαΑρχείο

Μια καλή χρονιά θα δώσει ανάσα στους αχλαδοπαραγωγούς της Αρκαδίας

Σε μια καλή χρονιά προσδοκούν φέτος οι παραγωγοί αχλαδιού της Αρκαδίας μετά την περυσινή καταστροφή. Ο παραγωγός Κώστας Λυμπερόπουλος από το Ζευγολατιό Αρκαδίας αναφερόμενος στην πορεία της καλλιέργειας τονίζει: “Φέτος οι αχλαδιές είναι γεμάτες και όλα δείχνουν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πάμε σε μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή”. 

“Θα είναι αντίθεση με την περσινή χρονιά”, τονίζει ο κ. Λυμπερόπουλος στην “‘Ύπαιθρο Χώρα” “όταν την παραγωγή την αποτελείωσε μια χαλαζόπτωση τον Ιούνιο και η παραγωγή ήταν μηδενική. Οι τιμές των αχλαδιών στα τελευταία  δύο χρόνια κινούνται στα 60 λεπτά περίπου και όλα δείχνουν ότι πάμε για πρώιμη παραγωγή”, καταλήγει. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, Γιάννης Τρουπής, ο οποίος είναι γεωπόνος επισημαίνει: “τα τελευταία δέκα χρόνια η αχλαδιά έρχεται αντιμέτωπη με το πρόβλημα που λέγεται βακτήριο Ερβίνα. Πρόκειται για ένα βακτήριο, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί οριστικά, αν και υπάρχουν διάφορα σκευάσματα, χάρη στα οποία έχει καλυτερεύσει η κατάσταση. 

Το πρόβλημα έχει οδηγήσει στο ξερίζωμα των δέντρων σε ποσοστό τουλάχιστον 25% της συνολικής καλλιέργειας. Παράλληλα, πρέπει να επισημάνω”, καταλήγει ο κ. Τρουπής “ότι τα έξοδα για την καταπολέμησή του είναι πολλά και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν”.