ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Σκοπιμότητες πίσω από το δια περιφοράς δημοτικό συμβούλιο βλέπει η Λαϊκή Συσπείρωση

Για απαξίωση του δημοτκού συμβουλίου κάνει λόγο η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου εξαιτίας της απόφασης της δημοτικής αρχής να γίνει η συνεδρίαση της περασμένης Τρίτης δια περιφοράς και όχι με τηλεδιάσκεψη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει εκφράσει την διαφωνία της και σε άλλες περιπτώσεις γειτονικών δήμων πάνω σε αυτό το θέμα, γιατί εκτιμά ότι έτσι δεν της δίνεται η ευκαιρία να ορθώσει αντιπολιτευτικό λόγο πάνω στα προς συζήτηση θέματα.

Όπως σημειώνει η δημοτική παράταξη σε σχετική ανακοίνωση: 

«Η Δημοτική Αρχή πιστή στην παράδοση της μη αποδοχής του διαλόγου και της ενημέρωσης προσκάλεσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεδρίαση δια περιφοράς (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και τηλεφώνου) την Τρίτη 21-04-2020.

Θεωρούμε τη διαδικασία αυτή απαράδεκτη γιατί μετατρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο σε ένα βουβό όργανο που εγκρίνει μόνο εισηγήσεις χωρίς διάλογο και χωρίς ενημέρωση.

Δεν είναι δυνατόν σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για θέματα σοβαρά, όπως τροποποίηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος που συμπεριλαμβάνονταν στην ημερήσια διάταξη , να εξαντλείται σε ένα τηλεφωνικό ναι ή ένα όχι.

Είναι προφανές ότι αυτό το διάστημα απαιτείται συμμόρφωση με τις επιστημονικές οδηγίες για την προστασία του λαού μας. Από τη διαδικασία όμως της «δια περιφοράς» (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή και τηλεφώνου) προκύπτουν σημαντικά προβλήματα όπως:

  • Δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερωθούμε και να διατυπώσουμε ερωτήσεις που αφορούν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης διαλόγου και η κάθε παράταξη, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να γνωρίζει τις τοποθετήσεις των υπολοίπων.
  • Δεν υπάρχει η δυνατότητα συζήτησης και ανταλλαγής επιχειρημάτων για σοβαρά θέματα, που δεν σχετίζονται με τα μέτρα για την προστασία από τον COVID-19 και η δημοτική αρχή εντάσσει στην ημερήσια διάταξη.

Για τους παραπάνω λόγους η δια περιφοράς συνεδρίαση κρίνεται ως μία μέθοδος αναχρονιστική, δύσκαμπτη και αναποτελεσματική, εκτός αν εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Αντιθέτως, παρατηρούμε τα συλλογικά όργανα σε όλη την Ελλάδα και γενικότερα, να επιλέγουν τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης ώστε να αποφασίζουν άμεσα και αποτελεσματικά, διεξάγοντας διάλογο σε πραγματικό χρόνο.

Από την αρχή της εφαρμογής των μέτρων προστασίας πολλοί Δήμοι της χώρας δήλωσαν την πρόθεσή τους και προέβησαν στις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να αξιοποιήσουν πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης που παραχωρείται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς χρήση από όλους τους φορείς του Δημοσίου.

Εφόσον η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει όλα τα εργαλεία για υλοποίηση ανοιχτών συνεδριάσεων σε πραγματικό χρόνο και με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων (συμβούλων, φορέων, πολιτών, κλπ) και για να αποφευχθούν τα προβλήματα της δια περιφοράς συνεδρίασης προτείναμε να αναθεωρηθεί αυτή η πρόσκληση και να γίνει Δημοτικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη και ταυτόχρονη μετάδοση σε κάποιο διαδικτυακό μέσο.

Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η Δημοτική Αρχή γλυκαμένη από την εξουσία που της δίνει ο μόλις ένας παραπάνω σύμβουλος, απαξιώνει το Δημοτικό Συμβούλιο».