ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Που καταλογίζει ευθύνες η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου για την κατάσταση στην Ερμιονίδα

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» με ανακοίνωσή της τονίζει ότι είναι δεδομένες οι ευθύνες όλων των εμπλεκομένων (κυβέρνηση ,ΕΟΔΥ, ΔΟΜ, Περιφέρεια) για τα πάρα πολλά τα κρούσματα κορωνοϊού στη δομή φιλοξενίας των 470 προσφύγων και μεταναστών στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» στο Πορτοχέλι του Δήμου Ερμιονίδος. 

Όπως σημειώνεται από την περιφερειακή παράταξη:

«Δεν επιτρέπεται από κανέναν ούτε αμφισβήτηση ούτε υποβάθμιση, αυτής της πολύ άσχημης εξέλιξης. Οι ευθύνες είναι ακόμη μεγαλύτερες διότι υπήρξαν και προειδοποιήσεις, αλλά και κατατέθηκαν προτάσεις και από τον Δήμαρχο Ερμιονίδος κ. Γ. Γεωργόπουλο και από τον πρώην Δήμαρχο και νυν Κοινοτικό Σύμβουλο Κρανιδίου κ. Δ. Καμιζή από τις 2 Απριλίου αλλά και η κυβέρνηση και η Περιφερειακή Αρχή ολιγώρησαν. Συνεπώς η μεν κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει:

* Γιατί δεν πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα ενώ υπήρχε κρούσμα στη περιοχή από τις 6 Μαρτίου;

* Γιατί αγνόησε τις δυο επιστολές του Δημάρχου στις 3 και 7 Απριλίου που ζητούσε κινητή μονάδα υγείας και ενίσχυση του υποστελεχωμένου Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής ;

* Γιατί ενώ γνώριζαν από την Μ. Πέμπτη, ότι υπήρχε φορέας του κορωνοϊού, στη δομή έβαλαν όλους σε κοινή καραντίνα με αποτέλεσμα να μεταδοθεί αστραπιαία ο κορωνοϊός και σε άλλα μέλη της δομής;

* Οι νέοι 50 μετανάστες που μεταφέρθηκαν στις αρχές Απριλίου στην ήδη ασφυκτικά γεμάτη δομή, είχαν υποβληθεί σε υγειονομικό έλεγχο;

* Γιατί υπήρξαν χθές (Τετάρτη 22/4) αυτές απαράδεκτες εικόνες που παρουσίασε το Γαλλικό πρακτορείο κατά τη διανομή των τροφίμων;

* Γιατί ανέχεται βουλευτές της Ν.Δ. της Β Πειραιά να θεωρούν ότι η Ερμιονίδα είναι τόπος «ενός κατώτερου θεού» σε σχέση με τις Σπέτσες συνεπώς οι γιατροί των Σπετσών δεν πρέπει να βοηθήσουν στο Κ.Υ. Κρανιδίου ;

Η δε Περιφερειακή Αρχή οφείλει και αυτή να απαντήσει τι έκανε όταν έλαβε τις δυο επιστολές του Δημάρχου Ερμιονίδος ώστε να αποτραπεί η ιδιαίτερα άσχημη αυτή εξέλιξη;

Πέραν όμως των δεδομένων και αδιαμφισβήτητων ευθυνών η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» τονίζει ότι αυτή η πολύ άσχημη εξέλιξη στη περιοχή της Ερμιονίδος πρέπει να γίνει μάθημα και στη κυβέρνηση και στη Περιφέρεια ώστε να γίνουν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται και δεν έχουν γίνει και για την προστασία της υγείας όλου του λαού Ελλήνων και μεταναστών και στη δομή στο Κρανίδι και σε όλη τη περιοχή της Ερμιονίδος ,όπως και στη δομή στην Κόρινθο , σε όλους τους καταυλισμούς των Ρομά αλλά και για όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός και ευάλωτες ομάδες . Διότι καλή μεν η κινητοποίηση μετά τα 150 κρούσματα αλλά καλλίτερο είναι πάντα το προλαμβάνειν.

Με αίσθημα ευθύνης η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει:

Στην άμεση ενίσχυση με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους απασχόλησης στα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της Πελοποννήσου και πρώτα απ όλα στο Κ.Υ. Κρανιδίου. Στην κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό είναι μεγάλες παντού. Είναι χαρακτηριστικό παρά τα όσα λένε τα κυβερνητικά στελέχη, για δήθεν 53 κρεβάτια στην Αργολίδα που μπορούν να δεχτούν ασθενείς με κορωνοϊό .Το μεν Νοσοκομείο Ναυπλίου δεν μπορεί να δεχτεί ασθενείς με κορωνοϊό αφού δεν έχει παθολόγο και δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε το πρωτόκολλο ξεχωριστής εισόδου και εξόδου , οι ασθενείς θα περνούν μέσα από τη παθολογική. Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο Άργους αφού δεν υπάρχει και εκεί ούτε ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης όπως και σε όλη τη Περιφέρεια και δεν υπάρχει ούτε ένας αναπνευστήρας κλειστού τύπου .

Να διαμορφωθούν κατεπειγόντως στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας χώροι με θαλάμους αρνητικής πίεσης και θαλάμους απομόνωσης. Είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχει στην Περιφέρειά μας ούτε ένας θάλαμος αρνητικής πίεσης). Να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι κλίνες ΜΕΘ .

Στην άμεση αποσυμφόρηση της συγκεκριμένης δομής διότι είναι υπερπλήρης και συνεπώς δεν μπορούν να τηρηθούν οι οδηγίες ααποφυγής του συγχρωτισμού αλλά και της δομής της Κορίνθου και τη μεταφορά των φιλοξενούμενων σε αυτές, και σε άλλα τουριστικά καταλύματα (δωμάτια και ξενοδοχεία). Στην άμεση κάλυψη των δομών αυτών με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να περιοριστεί στο βαθμό του εφικτού στο μέλλον αντίστοιχη με το Κρανίδι κατάσταση. Με δεδομένη την αδυναμία των νοσοκομείων της, Αργολίδας να, νοσηλεύσουν ασθενείς με κορωνοϊό, και με δεδομένη την απόσταση από το νοσοκομείο Ρίου Προτείνουμε να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να είναι δυνατή η μεταφορά των νοσούντων συμπτωματικών ασθενών δια θαλάσσης στα νοσοκομεία αναφοράς των Αθηνών .

Να ιχνηλατηθούν και να ελεγχτούν όλες οι επαφές στην κοινότητα της περιοχής της Ερμιονίδος .
Με δεδομένο ότι στο Κρανίδι είναι και μετανάστες που ζουν πολλοί μαζί κάτω από άθλιες συνθήκες να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό .

Κλιμάκια γιατρών πρέπει να επισκεφθούν τώρα όλα τα γηροκομεία και όλους τους καταυλισμούς των ρομά και των μεταναστών στην Πελοπόννησο για να κάνουν εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν άλλα κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές.
Σε όσες περιοχές ο πληθυσμός των ρομά, που δεν έχει φώς και νερό, να μετακινηθεί άμεσα σε ασφαλείς χώρους (ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας), ώστε να έχει τα βασικά αγαθά, φώς, νερό και αποχέτευση.

Να παρασχεθούν σε όλους όσους είναι σε γηροκομεία και τους κατοίκους των οικισμών των ρομά και των δομών των μεταναστών μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.

Να χορηγηθεί έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους δικαιούχους του ΚΕΑ καθώς και η διανομή τροφίμων από τα ΤΕΒΑ και άλλες δομές κοινωνικής μέριμνας.

Να πάψει και αυτή η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους της Ερμιονίδος «σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Τέλος καλούμε τον Περιφερειάρχη και την Περιφερειακή αρχή να πάψουν να είναι απλοί χειροκροτητές της κυβέρνησης και διεκδικήσουν από την κυβέρνηση όλα τα ανωτέρω αναγκαία μέτρα και πολιτικές».