ΕλλάδαΑρχείο

Έρχονται νέοι περιορισμοί αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες

Από τον Λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου έγινε η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, καθώς  καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε 6 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και 2.626 συνολικά, με το 55,4% να αφορά σε άνδρες. Υπάρχει ένας ακόμη θάνατος και συνολικά 144 στη χώρα μας.

595 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.203 με ήδη γνωστό κρούσμα. 37 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη. 78 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

«Η δυσκολία δεν πέρασε αλλά ξεκινάμε να μπαίνουμε σε μια σχετική κανονικότητα με απλά βήματα, Είναι ένας εξαιρετικά μειοδοτικός ιός και τα μέτρα είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκα για την κάλυψη του προσώπου», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Για τις μάσκες ανέφερε: «Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί αίρονται πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην μάσκα. Πρόκειται για προστατευτικό κάλυμμα του στόματος και της μύτης που μπορεί να είναι και αυτοσχέδιο. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι και να μην πρέπει να κολλήσουμε τους γύρω μας. Όχι στις μάσκες με βαλβίδα είναι αυστηρά για τους υγειονομικούς. Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι σε υψηλούς βαθμούς. Η επιτροπή συστήνει σε αυτή την φάση να φοράμε μάσκα όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση του της απόστασης».

Μονόδρομος οι νέοι περιορισμοί αν δεν τηρήσουμε τους κανόνες

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς παίρνοντας την σκυτάλη από τον Δημήτρη Χατζηγεωργίου τόνισε:

«Ποτέ να μην περάσουμε ξανά μια τέτοια περίοδο που ολοκληρώνεται αύριο. Πέρασαν 42 μέρες που ολοκληρώνονται αύριο στις 06.00 το πρωί. 1.008 ώρες ολοκληρώνονται αύριο, στις οποίες αποδείξαμε ότι οι Έλληνες είμαστε ικανοί για το καλύτερο.

Το νέο και πιο δύσκολο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς. Ο ιός είναι εδώ, δίπλα μας. Μπορεί να τον έχει ο καθένας. Αυτός ο ιός στοίχησε ζωές και ευθύνεται για την αγωνία, όλο αυτό το διάστημα. Από αύριο καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος απέναντι στον ιό που θα κρίνει την τελική έκβαση της μάχης. 

Τηρούμε τους κανόνες; Πλησιάζουμε μέρα με τη μέρα στο μεγάλο μας στόχο για νίκη απέναντι στην πανδημία. Αν δεν τηρήσουμε πίσω θα γυρίσουμε πίσω. Σας καλώ να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να το κάνουμε με τους όρους που έχουμε πει. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Όχι στις άσκοπες μετακινήσεις και σε εκείνες εκτός του νομού μας».

Όπως ανέφερεο κ. Χαρδαλιάς «δραστηριότητες ευεξίας κάτω από κωδικούς κέντρων αισθητικής που αφορούν σε μασάζ, ατομικές προπονήσεις και γιόγκα απαγορεύονται. Η οποιαδήποτε άσκηση αυτών των δραστηριοτήτων θα φέρει πρόστιμα σε όλη την επιχείρηση».

Σε ότι αφορά την επόμενη μέρα ο υφυπουργός είπε: «Από αύριο, στις 06.00 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, συνεχίσουμε με την ίδια εποχή στη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο, που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές». Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας.

Όπως σημείωσε: «Από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε πει. Είναι αδιαπραγμάτευτα αναγκαίο για να προχωρήσουμε με ασφάλεια».