ΠολιτικήΑρχείο

Από το Κρυονέρι στη Σελήνη και από τον κορωνοϊό στο R&D (Video)

Η συζήτηση με τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, καλεσμένο του Άκη Γκάτζιου στο anagnostis.org τρέχει από το Κρυονέρι μέχρι τη Σελήνη και από τον κορωνοϊό και την καραντίνα μέχρι την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, τη στήριξη των εργαζομένων και τον επαναπατρισμό επιστημόνων και νέων επιχειρηματιών από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έρευνα και την ανάπτυξη, το λεγόμενο R&D (Research & Development).

Η πραγματική απάντηση στον κορωνοϊό θα έρθει από την έρευνα και από την επιστημονική κοινότητα, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας και Βουλευτής Κορινθίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

O Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας μεταξύ άλλων επισημαίνει στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στον Άκη Γκάτζιο:

Πρώτο μέλημα της Ελληνικής Κυβέρνησης ήταν να μπορέσουμε να περάσουμε την πανδημία με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Άρα η πρώτη προτεραιότητα όλων μας ήταν να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή.

Ο κος Δήμας τονίζει ότι 

Είναι πάρα πολύ σημαντικός ο οικονομικός αντίκτυπος που έχει η πανδημία του κορωνοϊού στην καθημερινότητα όλων μας. Ανακοινώθηκε σύντομα μία δέσμη μέτρων η οποία συνεχώς επεκτείνεται και διαρκώς διευρύνεται.

Και προσθέτει: 

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις που ήδη τις βλέπουμε σε κάποιο βαθμό στην οικονομική ζωή του τόπου. Δεν μπορούμε να τις θεραπεύσουμε όλες, αλλά αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να περάσει και η οικονομία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα την κρίση αυτή του κορωνοϊού.

Συνδέοντας την οικονομία με την έρευνα είπε:

Η πραγματική απάντηση στον κορωνοϊό θα έρθει από την έρευνα και από την επιστημονική κοινότητα.

Ενώ αναφερόμενος στην έρευνα και στην ανάπτυξη, το λεγόμενο R&D (Research & Development), δηλώνει:

Αν αναλογιστούμε πόσους επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες έχουμε στο εξωτερικό που θέλουμε να επαναπατρίσουμε αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικός είναι ο κλάδος της έρευνας και της ανάπτυξης. Γι΄ αυτό το λόγο έχουμε πει ότι οι επενδύσεις οι οποίες θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες και νέους επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και αναφέρομαι ειδικά σε δαπάνες που επενδύουν επιχειρήσεις στην έρευνα και στην ανάπτυξη. Αυτές οι επενδύσεις δημιουργούν καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.

Ο κος Δήμας τέλος αναφέρεται στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, που βρίσκεται στην Κορινθία, το οποίο έχει βάλει στόχο να αναβαθμίσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως λέει

Το αστεροσκοπείο έχει ένα σημαντικό τηλεσκόπιο, ανάμεσα στα τρία σημαντικότερα τηλεσκόπια της χώρας. Συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα, μεταξύ των οποίων μελετά την πρόσκρουση μετεωριτών στη σελήνη. Το τηλεσκόπιο στο Κρυονέρι είναι το μεγαλύτερο παγκόσμια σε αυτό το ερευνητικό πρόγραμμα. Έχει μεγάλη σημασία και σημαντικό επιστημονικό αντίκτυπο.