ΟικονομίαΑρχείο

Ανοίγει νωρίτερα η εστίαση. Φοροελαφρύνσεις και αυστηρά υγειονομικά μέτρα

Στις 25 Μαΐου θα ανοίξουν τελικά τα καταστήματα εστίασης, καθώς η Υγειονομική Επιτροπή των ειδικών έδωσε το πράσινο φως, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της κυβέρνησης

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, η μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι όπου έχουμε άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας με οργανωμένο τρόπο και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων, τα αποτελέσματα είναι θετικά.

Το ενδεχόμενο του ανοίγματος των χώρων εστίασης νωρίτερα από το προβλεπόμενο απασχολούσε την κυβέρνηση αλλά και τους επιστήμονες, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός που έχει ανακοινωθεί ήθελε την εστίαση να ανοίγει την 1η Ιουνίου. Ωστόσο οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται στις πλατείες, φαίνεται πως άλλαξαν τα δεδομένα και επισπεύδουν το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης.

Οι κανόνες και τα μέτρα για την εστίαση

Μεταξύ των προτάσεων για τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν κατά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης, είναι η θερμομέτρηση των εργαζομένων πριν εισέλθουν στο κατάστημα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, για τους χώρους σημάνσεις για την τήρηση των μέτρων αλλά και τοποθέτηση θυρών χωρίς χερούλια τύπου «σαλούν» ειδικά στις τουαλέτες, είναι μερικές από τις ιδέες που συζητούνται για την επαναλειτουργία των χώρων εστίασης.

Το φορολογικό πακέτο αναμένεται να περιλαμβάνει:

  • Τη μετάταξη του καφέ, των αναψυκτικών και των ροφημάτων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% στον μειωμένο συντελεστή 13% ή 11% αν μειωθεί και ο συντελεστής για την εστίαση. Η σχετική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στη στήριξη του συγκεκριμένου κλάδου καθώς σε επίπεδο τζίρου αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας. Το βασικό σενάριο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή της εστίασης από το 13% στο 11% για περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως για τρεις ή έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό με την Ελλάδα να συζητά και με άλλες χώρες το ενδεχόμενο διμερών συμφωνιών, υπογραμμίζοντας πάντως ότι στην ΕΕ δεν πρέπει να υπάρχει κατακερματισμός.

Τόνισε ότι τα πρωτόκολλα πάνω στα οποία εργάζεται η κυβέρνηση, έχουν στόχο να πείσουν τους ταξιδιώτες ότι η χώρα μας είναι ασφαλής προορισμός αλλά και τους επιχειρηματίες, ότι τους συμφέρει να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους.

Η κυβέρνηση, στα μέσα Ιουνίου, θα έχει την εικόνα για το πως θα κινηθεί ο τουρισμός από 1η Ιουλίου.