ΟικονομίαΑρχείο

Το φιλί της ζωής στην αγορά ακινήτων επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση

Τέσσερις κινήσεις που στοχεύουν να δώσουν το φιλί της ζωής στην ασθμαίνουσα αγορά ακινήτων και γενικά την ακίνητη ιδιοκτησία η οποία επλήγη ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του lockdown και της οικονομικής κρίσης του κορωνοϊού. Οι κινήσεις για την ασθμαίνουσα κτηματαγορά έρχονται καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο κλάδος των ακινήτων είναι ένας κλάδος ο οποίος αποτελεί στυλοβάτη της οικονομίας.

Οι παρεμβάσεις που έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνουν:

-Τον τερματισμό του μέτρο οριζόντιου “κουρέματος” των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την οικονομική κρίση του κορωνοϊού και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο εφαρμόστηκε για έως και τρείς μήνες, από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, ενώ πλέον τον Ιούνιο και τους επόμενους μήνες η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων θα καταβάλλει το σύνολο του μισθώματος που προβλέπει η συμφωνία μισθωτή και εκμισθωτή.

-Τη θέσπιση ειδικής έκπτωσης φόρου για τους ιδιοκτήτες που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω του οριζόντιου “κουρέματος” των ενοικίων. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν εντός του καλοκαιριού να δηλώσουν το ακριβές ποσό εισοδήματος που έχασαν λόγω της οριζόντιας μείωσης των ενοικίων. Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να επιστρέψει με τη μορφή της πίστωσης φόρου ποσοστό έως και 50% του εισοδήματος που έχασαν. Η πίστωση φόρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του φετινού φόρου εισοδήματος που αναλογεί στα μισθώματα και αν δεν επαρκεί αυτός για να αποσβεστεί τότε θα μεταφέρεται στον ΕΝΦΙΑ.

-Τη θέσπιση έκπτωσης για την εφάπαξ εξόφληση του φετινού ΕΝΦΙΑ. Η έκπτωση μελετάται να είναι τα τάξης του 5% για όσους εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου εντός της προθεσμίας εξόφλησης της πρώτης δόσης.

-Το πάγωμα της επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών και της μεταφοράς της για το 2021. Με δεδομένο ότι η επικαιροποίηση θα οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις σε αυξήσεις των τιμών ζώνης αλλά και στην επέκταση του συστήματος σε περίπου 2.900 περιοχές που σήμερα υποφορολογούνται , αποφασίστηκε η αναστολή όλης της διαδικασίας.