ΟικονομίαΑρχείο

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα καφέ και εστιατορίων στο Ναύπλιο

Κάτι λιγότερο από 24 ώρες απέμειναν μέχρι τα καταστήματα εστίασης να ανοίξουν και πάλι μετά το λουκέτο που είχε μπει λόγω Covid-19, καθώς την Δευτέρα μπαίνουμε στην 4η φάση άρσης των μέτρων.

Ήδη εδώ και μέρες έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες τους οι επιχειρηματίες της εστίασης στην πόλη του Ναυπλίου, που αυτό το Σαββατοκύριακο υποδέχθηκε και πάλι με ανοιχτές αγκάλες τους αγαπημένους της… Αθηναίους, αφότου άρθηκε επιτέλους το εμπάργκο μετακίνησης από νομό σε νομό.

Οι εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ βάζουν τις τελευταίες πινελιές, θέλοντας να είναι όλα έτοιμα και προσαρμοσμένα με τους νέους κανόνες. Στις παρακάτω φωτογραφίες του Γιάννη Γαλανόπουλου διακρίνονται οι καταστηματάρχες του Ναυπλίου να καθαρίζουν τους χώρους και να τοποθετούν τα τραπέζια τους.

 

 

Κάποιοι από τους καταστηματάρχες είναι με τη μεζούρα στο χέρι και μετρούν τις αποστάσεις των τραπεζιών.

Εκτός από την Παλιά Πόλη, πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στην Πρόνοια, όπου εκεί οι χώροι στα πεζοδρόμια είναι πιο περιορισμένοι και οι δυνατότητες περαιτέρω επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων μικρότερες.

 

Να σημειωθεί πως για την επανεκκίνηση εστιατορίων και καφέ έχουν προβλεφθεί σειρά από προδιαγραφές, για την υλοποίηση των οποίων εργάζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα ιδιοκτήτες και προσωπικό του κλάδου, προκειμένου -εκτός από τις απολυμάνσεις- να χωροθετηθούν τραπεζοκαθίσματα και αποστάσεις, εναρμονισμένα με τις νέες συνθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ.
  • Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας του κυρίως χώρου.Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, από 70 εκατοστά έως 1.70 μέτρα.
  • Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.

Στις οδηγίες του ΕΦΕΤ, προβλέπονται:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού
  • Πραγματοποίηση ανέπαφων συναλλαγών (POS)
  • Αντισηπτικό στη θέση του ταμία
  • Ρύθμιση ως προς τα άτομα που παρίστανται στους χώρους του καταστήματος (σήμανση στο πάτωμα, με πινακίδες)
  • Πρόγραμμα σταδιακής προσέλευσης/ αποχώρησης υπαλλήλων
  • Συχνή απολύμανση χώρων και τακτικός αερισμός.