ΠολιτικήΑρχείο

Γκιόλας: Μείζον ζήτημα Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης η ίση μεταχείριση των ανθρώπων

Στην ομιλία του στην Κοινή Επιτροπή Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης, όπου ο Συνήγορος του Πολίτη, παρουσίασε την ετήσια (2019) έκθεση για τα πεπραγμένα του καθώς και της Αρχής της Ίσης Μεταχείρισης, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας τόνισε τη σπουδαιότητα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την τεράστια σημασία της ύπαρξης των θεσμών που τα κατοχυρώνουν και τα εξασφαλίζουν.

  • Η ισότητα και η Αρχή της ΄Ισης Μεταχείρισης εισήχθησαν στο μεγαλύτερο δυνατό εύρος, στο πολιτικό και δικαιϊκό μας σύστημα  με τον ν.4443/2016 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη, είναι ο αποκλειστικός φορέας παρακολούθησης και προώθησης της εφαρμογής της Αρχής της ΄Ισης Μεταχείρισης, ώστε να δημιουργηθεί ένα σαφές, ενιαίο και νομικά άρτιο πλαίσιο εφαρμογής της.
  • Σε καθεστώτα «έκτακτης ανάγκης» η Δημοκρατία και η Δικαιοσύνη καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες, με αντιστοίχιση στον περιορισμό θεμελιωδών ατομικών δικαιωμάτων.
  • Οι συντηρητικοί κύκλοι του πολιτικού συστήματος και της κοινωνίας ανέκαθεν αποτελούσαν την τροχοπέδη της προόδου και των ατομικών ελευθεριών.
  • Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Ατομικών Δικαιωμάτων πρέπει να είναι ο φωτεινός πυρσός για τη διαφύλαξη και εμπλουτισμό του Κράτους Δικαίου.

Ολόκληρη η ομιλία: