ΠολιτικήΑρχείο

Πουλάς: Νομοσχέδιο «τροφή» στους φόβους, τις αμφιβολίες και τα ερωτηματικά των πολιτών

Ο Ανδρέας Πουλάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση των από 13.4.2020 και 1.5.2020 ΠΝΠ για τα «μέτρα αντιμετώπισης των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού» ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής τονισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η ελληνική κοινωνία περίμενε ότι η έναρξη της νέας φάσης σταδιακής επανεκκίνησης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής θα συνοδευόταν με μέτρα δίκαια, που θα ενίσχυαν το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς. 
  • Επί της ουσίας, αποδεικνύεται ότι δεν διαθέτετε κανένα απολύτως σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Είσαστε άτολμοι να λάβετε στοιχειώδη μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των πληττόμενων. 
  • Ταυτόχρονα και προκειμένου να καλύψετε την έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού, αφήνετε ελπίδες για την διανομή των 32 δισεκατομμυρίων που προσδοκά η χώρα μας να εισπράξει από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
  • Λίγα από αυτά θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία φέτος καθώς πρέπει να προηγηθεί η εκ μέρους της Χώρας υποβολή «εθνικού σχεδίου ανάκαμψης» με βάση συγκεκριμένες επενδυτικές και μεταρρυθμιστικές προτάσεις που θα αποτελέσουν και τις επιλέξιμες δαπάνες. 
  • Το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που θα υποχρεωθείτε να συντάξετε για να φέρετε στη χώρα έστω ένα μέρος των χρημάτων αυτών, αποτελεί μία μεγάλη εθνική πρόκληση. 
  • Αυτός ο μηχανισμός οικονομικής ενίσχυσης, που δυστυχώς δεν υπήρχε το 2010 που μπήκαμε στην εθνική περιπέτεια των μνημονίων, είναι ικανός να μεταμορφώσει την χώρα: Να μετασχηματίσει το αναπτυξιακό μας μοντέλο.Να χρηματοδοτήσει ελληνικές επιχειρήσεις και να αναγεννήσει τη βιομηχανική παραγωγή της χώρας. Να αναζωογονήσει το ΕΣΥ. Να προάγει την έρευνα και την τεχνολογία. Να ανασυγκροτήσει ψηφιακά τη χώρα
  • Ανοίξατε δήθεν τα δικαστήρια, τα οποία όμως στην πραγματικότητα διενεργούν μόνο επείγουσες πράξεις. 
  • Χαμένη ευκαιρία είναι και η υποτιθέμενη ψηφιακή ανασυγκρότηση. Την ώρα που χώρες με χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης και ΑΕΠ από το δικό μας κάνουν σταθερά τεχνολογικά και ψηφιακά άλματα, εμείς αλληλοσυγχαιρόμαστε με το τίποτα και αρκούμαστε στα λίγα. 
  • Το ΕΣΥ είναι γερά δομημένο. Δεν χρειάζεται μαγικές λύσεις και περίτεχνες καινοτομίες. Θέλει ρύθμιση, χρηματοδότηση και προσωπικό. Θέλει άξιους διοικητές επιλεγμένους με αξιοκρατικά κριτήρια.  Θέλει θεσμούς και έλεγχο από την πολιτεία. Τα ΣΔΙΤ και η έμμεση ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων δεν είναι πρωτοπορία, αλλά οπισθοδρόμηση. 
  • Αντί να επιδοτείτε την εργασία, ενθαρρύνετε την σταθερή καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ανασφάλεια και την εργασιακή ομηρεία. Τελευταία μόδα με πρόσχημα την πανδημία είναι η υιοθέτηση της τηλε – εργασίας, με την υποχρεωτική διαθεσιμότητα των εργαζομένων χωρίς ωράριο, χωρίς κανένα κανόνα και χωρίς καταβολή υπερωριών. 
  • Επίσης, σταθερή είναι η θέση σας αναφορικά με τη διαφάνεια. Σταθερά θεσπίζετε κατά παρέκκλιση διατάξεις στις δημόσιες συμβάσεις με πρόσχημα τις αναγκαίες προμήθειες υγειονομικού υλικού. 
  • Στο ίδιο πλαίσιο προχειρότητας και επιπολαιότητας ανήκει και η διαχείριση του τουρισμού. Εκτός του ότι κινείστε στα τυφλά και χωρίς παράλληλα να έχετε θωρακίσει υγειονομικά τα νησιά μας, προχωράτε σε άνοιγμα του τουρισμού χωρίς καμία υγειονομική προδιαγραφή.