«Εχω στο Λονδίνο μια… δουλειά»! Ιστορίες από το «Γουέμπλεϊ» του Παναθηναϊκού
Η μεγαλύτερη ελληνική διάκριση στην Ευρώπη έλαβε χώρα σαν σήμερα, πριν από ακριβώς 49 χρόνια. Ο Παναθηναϊκός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Αγιαξ στο «Γουέμπλεϊ», σε μια ανεπανάληπτη εποποιία. Εκείνη τη σεζόν δεν έδειχνε, αρχικά, ότι ήταν μια τόσο ξεχωριστή ομάδα.
Βέβαια και οι εποχές ήταν διαφορετικές και τα νοκ άουτ διπλά ματς βοηθούσαν, συχνά, τα αουτσάιντερ. Ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου 1970, ο Φέρεντς Πούσκας ανέλαβε τα ηνία αντί του Λάκη Πετρόπουλου, που είχε συνεχίσει το έργο του Στέφαν Μπόμπεκ. Ο Μαγυάρος δεν επεδίωξε να εισαγάγει εξεζητημένα συστήματα τακτικής, αλλά να τους εμφυσήσει αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές τους. Η περίφημη ρήση του «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς» έχει μείνει στην ιστορία, όπως και ότι εντός συνόρων έμεινε τρίτος στην Α’ Εθνική (το πήρε η ΑΕΚ) ενώ στο Κύπελλο είχε μείνει εκτός από τον ΠΑΟΚ στους «8».
Τεράστια επιτυχία ο τελικός, βέβαια, για την οποία υπήρξε μια εμετική προσπάθεια σπίλωσης στηριζόμενη σε φήμες και… στη Χούντα, αλλά εννοείται ότι τίποτε εξ αυτών δεν ισχύει (και με αποδείξεις).
Στην πορεία τους προς το Λονδίνο, οι «πράσινοι» του Πούσκας απέκλεισαν εύκολα τη Ζένες Ες με δύο νίκες, την (κάτοχο του Κυπελλούχων) Σλόβαν Μπρατισλάβας με 3-0 στη Λεωφόρο και ήττα 2-1 στη ρεβάνς και, στα προημιτελικά, την πανίσχυρη Εβερτον αν και δεν τη νίκησε: 1-1 στο «Γκούντισον Παρκ» με ισοφάριση από κάλπικο γκολ στο 92’, 0-0 στη Λεωφόρο όπου ο Πούσκας είχε στήσει αριστοτεχνικά την ομάδα στην άμυνα. Ακολούθησε ο ημιτελικός, η συντριβή με 4-1 στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα και έχοντας τον Οικονομόπουλο σε άσχημο απόγευμα και, στη ρεβάνς, κόντρα στο στοιχημα προγνωστικα, πρόκριση με 3-0 με σκορ διαμορφωμένο από το 63’ (!). Και ο τελικός διεξήχθη σαν σήμερα, 2 Ιουνίου 1971 στο «Γουέμπλεϊ», παρουσία 25.000 Ελλήνων, ακόμη και ηθοποιών και καλλιτεχνών που ήταν απλά φίλοι των ποδοσφαιριστών και όχι Παναθηναϊκοί! Εκείνη την εποχή άλλωστε, επικρατούσαν άλλα ήθη και έθιμα. Στον τελικό ο Παναθηναϊκός δεν ήταν κακός: ν, τόλμη του έλειψε, ίσως σεβάστηκε εντέλει υπέρ του δέοντος τους Ολλανδούς, που ήταν βέβαια πανίσχυροι καθώς κατέκτησαν με 2-
0 το τρόπαιο (με γκολ του Φαν Ντάικ στο 5’ και αυτογκόλ του Καψή στο 85’), πρώτο από συνολικά τρία συνεχόμενα για την παρέα του Γιόχαν Κρόιφ και την ομάδα-μοντέλο της εποχής.