ΚοινωνίαΑρχείο

Διχάζει τους επιστήμονες το εμβόλιο κατά της φυματίωσης σε σχέση με τον κορωνοϊό

Χαμηλά τον πήχη κρατά το Υπουργείο Υγείας αναφορικά με το εμβόλιο που χρησιμοποιείται για τη φυματίωση και το αν και κατά πόσο αυτό μπορεί να ωφελήσει στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Στην αναζήτηση επιπλέον επιστημονικών δεδομένων σχετικά με το αν ο εμβολιασμός κατά της φυματίωσης σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2, αποσκοπεί και η κλινική έρευνα που ξεκινάει στα Νοσοκομεία Ναυπλίου και Κορίνθου, αλλά και στην Πάτρα, όπως ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο καθηγητής παθολογίας των λοιμώξεων και διευθυντής της Δ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Αττικόν Βαγγέλης Γιαμαρέλλος και ο διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ναυπλίου Παναγιώτης Γκανάς.

Την ίδια στιγμή κύκλοι του υπουργείου υγείας διαμηνύουν πως αυτές οι αναφορές δεν στηρίζονται προς το παρόν σε καμιά επιστημονική αναφορά, ούτε φυσικά στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων που ενεπλάκη με αυτή την ιστορία.

Ειδικά από τη στιγμή που παγκοσμίως γίνονται τιτάνιες προσπάθειες για να βρεθεί ένα εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει τον Covid–19 και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να προετοιμαστεί η ανθρωπότητα για νέα πανδημία.

Τι λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου

Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου.

Ερωτηθείς στον Σκάι για το αν υπάρχει εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαστούν όλοι οι Ελληνες από την 1η Ιουνίου, ήταν ξεκάθαρη:

«Είναι το εμβόλιο BCG αυτό που πριν από χρόνια κάναμε όλοι για προφύλαξη από την φυματίωση. Όχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που λένε ότι τα άτομα που έχουν κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενδεχομένως, με πάρα πολλά εισαγωγικά και ερωτηματικά μπορούν να έχουν καλύτερη ανοσολογική απάντηση στον Covid-19. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια επίσημη τεκμηρίωση.

Υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις που υποστηρίζουν αυτό το πράγμα. Εκτός από αυτό υπάρχουν και κάποια άλλα εμβόλια τα οποία αναφέρεται ότι μπορούν να προσθέτουν στην ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, όλα όμως είναι στα πλαίσια υποθέσεων και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ακόμα».

Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη πως όταν βγει το νέο εμβόλιο για την εποχική γρίπη θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι –ακόμη και παιδιά– ώστε να μην υπάρξει συνδυασμός γρίπης και κορωνοϊού.

«Θεωρώ ότι με το που θα βγει το εμβόλιο της γρίπης θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να μην έχουμε συνδυασμό γρίπης και κορονοϊού. Όλοι, οι πάντες άνω των 6 ετών, θα πρέπει να εμβολιαστούν για γρίπη για να μην έχουμε συνδυαστική λοίμωξη και από γρίπη και από κορωνοϊό» υπογράμμισε.