ΚοινωνίαΑρχείο

Ο Covid στην Πελοπόννησο μετά το κρούσμα στην ψυχιατρική

Ένα νέο κρούσμα του νέου κορονοϊού αναφέρθηκε χθες Δευτέρα 8 Ιουνίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, το οποίο προέκυψε στην Π.Ε. Αρκαδίας, με συνέπεια ο αριθμός των προσβληθέντων στην Περιφέρεια να ανέρχεται πλέον σε 197.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας σημειώνονται τα εξής:

“Ανακοινώνεται ένα νέο κρούσμα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που καταγράφεται στην Π.Ε. Αρκαδίας. Ο ασθενής νοσηλεύεται. Για το αναφερόμενο κρούσμα έχει πραγματοποιηθεί και είναι σε εξέλιξη επί του παρόντος ιχνηλάτηση επαφών και χορήγηση οδηγιών από τη ΓΓΠΠ. Σειρά δειγμάτων ελήφθησαν από το Γ.Ν. Τρίπολης και κλιμάκιο του ΕΟΔΥ.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρεια μας σε εκατόν ενενήντα επτά (197)

και αναλυτικότερα:

  • ΠΕ Αργολίδας: έξι (6) και εκατόν εξήντα δύο (162) δομής φιλοξενίας στον Δήμο Ερμιονίδας: εκατόν εξήντα οκτώ (168)  αφαιρέθηκαν από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετα δύο (2)*
  • ΠΕ Αρκαδίας: τέσσερα (4)
  • ΠΕ Κορινθίας: έντεκα (11)
  • ΠΕ Λακωνίας: ένα (1)
  • ΠΕ Μεσσηνίας: δεκατρία  (13)**  αφαιρέθηκε από την επίσημη επικαιροποιημένη αναφορά του ΕΟΔΥ πρόσθετο ένα (1)**

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι εκατόν επτά  άνδρες (107) και ενενήντα  γυναίκες (90).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων εννέα (9) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία και δεκαέξι (16) νοσηλεύονται έως σήμερα σε δημόσια νοσοκομεία. Τρεις εκ των νοσηλευόμενων  εξήλθαν από τη ΜΕΘ. Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 08/06/2020 ώρα 15:00) και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό”.

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Υψηλή και ποιοτική αίσθηση ευθύνης από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο

Εν τω μεταξύ ο χειρουργός και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας, Γιώργος Παπασταματάκης σε άρθρο του στο docmed.gr σημειώνει: 

«Κρούσμα της πανδημίας covid- 19 επιβεβαιώθηκε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο της Τρίπολης, πρόκειται για ασθενή  ο οποίος φιλοξενείται σε δομή ψυχικής υγείας στην πόλη μας.

Ο ασθενής από Δευτέρα έως την Παρασκευή (1/6 μέχρι 6/6) νοσηλευόταν για νευρολογικό πρόβλημα στην παθολογική κλινική η οποία μέχρι την 1/6/20 ήταν η κλινική covit-19 του νοσοκομείου.

O ασθενής εξήλθε του νοσοκομείου την Παρασκευή και μεταφέρθηκε στην δομή ψυχικής υγείας απο το νοσοκομείο χωρίς να του γίνει test για covid-19 καθόσον δεν προβλέπεται από τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

Ο ασθενής ξαναμεταφέρθηκε με εμπύρετη λοίμωξη του αναπνευστικού στο  Νοσοκομείο την Κυριακή, του έγινε τεστ και διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.SARS-CoV-2.

Ο ασθενής την Δευτέρα το πρωί μεταφέρθηκε (παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας) με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ  στην Πάτρα σε νοσοκομείο αναφοράς (Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών)  για την πανδημία covid-19.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του κρούσματος υπήρξε άμεση κινητοποίηση της επιτροπής διαχείρισης του  ΚορωναΪού του νοσοκομείου και  ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ και η  ΓΓΠΠ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα πρωτόκολλα αντιμετώπισης της νόσου ξεκίνησε η ιχνηλάτηση του περιβάλλοντος του ασθενούς και του υγειονομικού προσωπικού που ήρθε σε επαφή μαζί του  (περίπου 50 άτομα γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, φιλοξενούμενοι στην δομή ψυχικής υγείας και εργαζόμενοι σε αυτήν) τους εδόθηκαν δε οι προβλεπόμενες οδηγίες ατομικής προστασίας και απέναντι στην κοινότητα, στην δε κλινική όπως προβλέπεται, έγινε απολύμανση.

Το νοσοκομείο μας απέδειξε για μια ακόμα φορά την υψηλή και ποιοτική αίσθηση ευθύνης, στην προστασία της δημόσιας υγείας σε μια περίοδο παγκόσμιας κρίσης με την πανδημία.covid-19».