ΆρθροΑρχείο

Σχεδιάζοντας την εκπαίδευση με υλικά κατεδάφισης

Ψηφίστηκε ο νόμος με τις αλλαγές στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση… Το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πανδημία και τις πανελλήνιες δεν προσφερόταν για ιδιαίτερη συζήτηση…

Δεν έχω σκοπό να κάνω πλήρη ανάλυση του νόμου. Οι ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργανώσεων (ομόφωνες οι πιο πολλές) τα περιγράφουν μια χαρά…

Το όλο πνεύμα είναι ότι ΣΥΛΛΕΓΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΑΠΕΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ και το ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ. Γι αυτό και αντέδρασαν οι συνδικαλιστές… Είναι σίγουροι ότι και αυτό το κατασκεύασμα θα ΑΠΟΤΥΧΕΙ.

Θα σταθώ σε δυο μόνο αλλαγές που αφορούν τα παιδιά. Τα παιδιά που ξαναγίνονται πειραματόζωα.

Η κ. Κεραμέως επαναφέρει την λεγόμενη “Τράπεζα Θεμάτων”. Δλδ μια μικρή παραλλαγή Πανελληνίων από την α’ Λυκείου.

Η κ. Κεραμέως αγνοεί ότι το μέτρο αυτό πρωτοεφαρμόστηκε από τον Ράλλη το 78, ξαναεφαρμόστηκε με παραλλαγές από τον Αρσένη το 98 και τρίτωσε το κακό από το φοβερό δίδυμο Αρβανιτόπουλου-Κεδίκογλου το 2014. Και τις τρεις φορές αποδείχθηκε πλήρως αντιπαιδαγωγικό.

Τώρα επαναφέρει την ρύθμιση Αρβανιτόπουλου-Κεδίκογλου, η οποία όταν καταργήθηκε δεν αντέδρασε κανένας και οι εμπνευστές της εξαφανίστηκαν ως άχρηστοι.

Μην πείτε ότι γίνομαι άδικος και κακός. Εφαρμόστηκε στην Α’ Λυκείου το καλοκαίρι του 2014. Στα μισά σχολεία ο αριθμός των αποτυχόντων ήταν 50% και στα άλλα μισά 10%. Στα μεν πρώτα τηρήθηκε ο νόμος, στα δε υπόλοιπα είχαν δωθεί από τους καθηγητές τα εκτός “Τράπεζας Θεμάτων”.

Για να σταματήσει το καραγκιοζηλίκι είχε καταργηθεί η περιβόητη “Τράπεζα Θεμάτων” το 2015 και οι Αρβανιτόπουλος – Κεδίκογλου μπήκαν στο “χρονοντούλαπο της ιστορίας”.

Ερχόμαστε στο δεύτερο ωραίο σημείο της “μεταρρύθμισης” της κ. Κεραμέως το περίφημο μάθημα “κόντρα”.

Σκεφθείτε το εξής: Η κόρη σας δίνει θεωρητική Κατεύθυνση στην Γ’ Λυκείου. Διαβάζει μέχρις εσχάτων . Πεθαίνει. Φυτουλεύει… να το πω απλά… και έρχεται η κ. Κεραμέως και της λέει στην Γ’ Λυκείου θα δώσεις ενδοσχολικά “Μαθηματικά Γενικής Παιδείας”, αλλά ο βαθμός αυτός δεν θα επηρεάσει την εισαγωγή σου στο Πανεπιστήμιο !!!! Πιστεύετε ότι θα κάτσει να ασχοληθεί με τα Μαθηματικά;;;

Απλά, υπάρχει μια ιδεοληψία … αυτή που κάποτε λέγαμε “εντατικοποίηση” … Βάζουμε εξετάσεις όσο μπορούμε περισσότερες και πιστεύουμε ότι βελτιώνουμε την παιδεία… έχει αποδειχτεί πλήρως λάθος… στηρίζεται στον περίφημο “μπηχαβιορισμό”, δηλαδή όπως το σκυλάκι του Παβλώφ εξαναγκάζεται να μάθει κάτι με στόχο να το επαναλαμβάνει σε όλη του την ζωή… έτσι και τα παιδιά μας … Θα ήταν σωστή μέθοδος, αν θέλαμε να γίνουμε δούλοι… ελπίζω πως κανένας δεν θέλει.

ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΩΣ ΧΤΙΖΕΙΣ ΜΟΝΟΝ ΠΑΡΑΓΚΕΣ, ΟΧΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΊΑΣ.

ΥΓ. Η επαναφορά των Λατινικών θα συμβάλλει στην ένταξή μας στον Δυτικό Πολιτισμό… το πίστευε και το εφάρμοζε ο Εξοχότατος Αντιβασιλεύς Φον Μάουρερ το 1834, το επαναφέρει και το εφαρμόζει ηκ. Κεραμέως.

 

* Ο Τόλης Κοΐνης είναι μαθηματικός στο 1ο Λύκειο Ναυπλίου