ΠολιτικήΑρχείο

Πουλάς: Αποδεσμεύστε από το Υπερταμείο τα 14 ακίνητα της Αργολίδας

Την αποδέσμευση των δημόσιων ακινήτων που ανήκουν στο Νομό Αργολίδας, τα οποία είχαν μεταβιβαστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Υπερταμείο και την επιστροφή τους στις τοπικές κοινωνίες ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Ανδρέας Πουλάς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

«Προς:

1-Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Σταϊκούρα

2-Τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Να επιστραφούν άμεσα τα ακίνητα που δέσμευσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Υπερταμείο

Το Κίνημα Αλλαγής στις 5.11.2019 επανέφερε στην επικαιρότητα το θέμα της διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας από την Εταιρία Συμμέτοχων και Περιουσίας ΑΕ (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) το λεγόμενο «Υπερταμείο», με επίκαιρη ερώτηση που τελικά συζητήθηκε με επτάμηνη καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 18 Μαίου 2020.

Θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπέγραψε την εξευτελιστική υποθήκευση της περιουσίας του Δημοσίου για 99 χρόνια ως ενέχυρο στους δανειστές, την οποία και ψήφισαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές τους ομάδες με τον εφαρμοστικό νόμο 4389/2016, το λεγόμενο και «Τρίτο Μνημόνιο». Με το νόμο αυτόν ιδρύθηκε η ΕΕΣΥΠ ΑΕ με σκοπό «να συμβάλει στην απομείωση  των οικονομικών υποχρεώσεων  της Ελληνικής Δημοκρατίας και να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της Χώρας»  και ορίστηκαν ως θυγατρικές της το Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εταιρία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ).

Με το άρθρο 196 του ν.4389/2016 μεταβιβάστηκαν στην κυριότητα και νομή της  ΕΤΑΔ ΑΕ 72.000 περίπου ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου με την εξαίρεση αιγιαλών, παραλιών, παρόχθιων εκτάσεων κλπ. Στην παρ. 5 του ίδιου άρθρου ορίστηκε ότι ακόμα και τα εξαιρούμενα ακίνητα από τη μεταβίβαση, παραμένουν μεν στην κατοχή του Ελληνικού Δημοσίου, τελούν όμως υπό τον έλεγχο της ΕΤΑΔ ΑΕ και δια μέσου αυτής του Υπερταμείου.

Στην κυριότητα της ΕΤΑΔ ΑΕ μεταβιβάστηκαν  και τα ακίνητα το ΕΟΤ με το ν.4393/2016. Επισημαίνεται ότι μέχρι το 2016 η ΕΤΑΔ ΑΕ είχε μόνο τη διαχείριση τους και όχι την κυριότητα των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

Στη συνέχεια πάλι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ οι Δημόσιες Επιχειρήσεις που είχαν αρχικά μεταφερθεί στην ΕΣΗΣ ΑΕ, συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν προστεθεί εν τω μεταξύ με το ν.4472/2016 και οι συμμετοχές του Δημοσίου στις Δημόσιες Επιχειρήσεις του ν.3429/2005. Με τον ίδιο νόμο μεταβιβάστηκαν στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ και όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τις συμβάσεις παραχώρησης των θυγατρικών της.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δέχθηκε ακόμα και την απαίτηση των δανειστών να ελέγχουν την Διοίκηση και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕΣΥΠ ΑΕ. Έτσι με το άρθρο 192 του ν.4389/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΠ ΑΕ, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, διορίζεται και εποπτεύεται αυστηρά από το πενταμελές «Εποπτικό Συμβούλιο» στον διορισμό του οποίου προβλέπεται πρωταγωνιστικός ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Στην συνέχεια και όλως αιφνιδιαστικά, τον Ιούνιο του 2018 το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής έλαβε δύο αποφάσεις μετά από εισήγηση του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτου, με τις οποίες μεταβιβάζοντας 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ (ΦΕΚ 2317/β/196.2018 και ΦΕΚ 2320/Β/19.6.2018) υποκρυπτόμενα στους αντίστοιχους ΚΑΕΚ, ώστε να μην λάβουν γνώση οι τοπικές κοινωνίες των ακινήτων, των οποίων την κυριότητα παρέδιδε με τον τρόπο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο. Όπως αποδείχθηκε αργότερα, μεταξύ των ακινήτων αυτών περιλαμβάνονταν αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία όπως η Κνωσσός και ο Λευκός Πύργος.

Στα ακίνητα αυτά ανήκουν 14 ακίνητα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

Μετά τον θόρυβο και τις διαμαρτυρίες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να ακυρώσει τη μεταβίβαση 3.414 ΚΑΕΚ που αφορούσαν σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία.

Εντούτοις, στη συνέχεια ψήφισε το ν.4549/2018, με τον οποίο παρασχέθηκε εγγύηση ύψους 25 δισ. σε απαίτηση των δανειστών έναντι της αποπληρωμής του Δημόσιου Χρέους.

Τα ως άνω εκτέθηκαν εμπεριστατωμένα από την κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής στο πλαίσιο συζήτησης της ανωτέρω επίκαιρης ερώτησης στις 18.5.2020.Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση της ΝΔ απέφυγε να δεσμευθεί για την ακύρωση της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων.

Κατά την συζήτηση της εν λόγω επίκαιρης επερώτησης, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών  κ. Βεσυρόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει ακόμα την ταυτοποίηση των ακινήτων. Από τα 10119 ακίνητα είχαν ταυτοποιηθεί τα 9.176 και έμεναν τα 943. Από τα 9.176 ταυτοποιημένα ακίνητα, τα 8.339 (περί το 82,40%) ενέπιπταν στις εξαιρέσεις μεταβίβασης (αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλοί, περιοχές NATURA) και δήλωσε ότι θα εξαιρεθούν εντός συντόμου χρονικού διαστήματος.

Ωστόσο λίγες ημέρες μετά την συζήτηση, το Δ’ Τμήμα του  Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάσισε την ακύρωση της μεταβίβασης των 10.119 ακινήτων του Δημοσίου που πέρασαν αιφνίδια στην ΕΤΑΔ ΑΕ και μέσω αυτής στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ («Υπερταμείο»).

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι οι αποφάσεις του ΚΣΟΠ έπασχαν από νομικές πλημμέλειες δικαιώνοντας τους πέντε Δήμους που τις προσέβαλαν ενώπιον του και πως ελήφθησαν χωρίς να έχει εξεταστεί προηγουμένως, εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εξαίρεση των εν λόγω ακινήτων από την μεταβίβαση τους όπως προέβλεπε το αρ.196 του ν.4389/2016.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1.Σε ποιες άμεσες θεσμικές ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αποδεσμευθούν τα 14  δημόσια ακίνητα που ανήκουν στο Νομό Αργολίδας, τα οποία είχαν μεταβιβαστεί με τον ντροπιαστικό αυτό τρόπο στο Υπερταμείο και να επιστρέψουν στις τοπικές κοινωνίες;

2. Πότε αναμένεται η εξαίρεση από την μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ των ακινήτων που ανήκουν στις εξαιρέσεις μεταβίβασης, όπως αυτές διαπιστώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και δεσμεύθηκε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος στις 18/5/2020 ενώπιον της Βουλής;

3. Προτίθεται η κυβέρνησή σας να αποδεχθεί τα μέτρα που είχε προτείνει το Κίνημα Αλλαγής με την από 13.11.2018 πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ενώπιον της Βουλής για την ανάκτηση του ελέγχου της Δημόσιας Περιουσίας από το Ελληνικό Δημόσιο και ιδίως την εμπλοκή της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής στην διαδικασία επιλογής του Εποπτικού Συμβουλίου του Υπερταμείου;

4.Ποια είναι η πορεία αξιοποίησης των ακινήτων που ανήκουν στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ (πχ. η μαρίνα Ναυπλίου);»