ΟικονομίαΑρχείο

Ψιλολόγια και αδικίες στα Περιφερειακά Μέσα για το «Μένουμε Σπίτι». Τί πήραν κανάλια, εφημερίδες, sites

Χωρίς να ληφθούν υπόψιν στοιχεία επισκεψιμότητας, τηλεθέασης και αναγνωσιμότητας φαίνεται τελικά ότι δόθηκε η διαφήμιση «Μένουμε Σπίτι» στα Μέσα Ενημέρωσης, όπως δείχνουν τα στοιχεία της περιβόητης «λίστας Πέτσα» που δόθηκε στη δημοσιότητα για κανάλια, εφημερίδες και sites για όλη την επικράτεια.

Παρότι για πρώτη φορά μια κυβέρνηση δεν γυρνάει την πλάτη στα Μέσα Ενημέρωσης της επαρχίας, που πλέον έχουν τη μεγάλη μερίδα διείσδυσης, η ανάγνωση των ποσών που δόθηκαν για τη διαφήμιση «Μένουμε Σπίτι», δείχνει ότι υπήρξαν αδικίες, ακόμα και στα Μέσα Ενημέρωσης της Πελοποννήσου. Όμως οι αδικίες έγιναν και ανά περιφέρεια με εφημερίδες και sites κάποιων περιοχών να λαμβάνουν πολύ περισσότερα χρήματα, από άλλες, παρότι από τα στοιχεία δεν προκύπτει ότι έχουν και μεγαλύτερο κοινό.

Με μια πρώτη ματιά φαίνεται πως η βάση της κατανομής έγινε με «ταρίφα» ανά κατηγορία και είδος Μέσου. Όμως κάποια Μέσα Ενημέρωσης της επαρχίας πήραν περισσότερα, χωρίς να προκύπτει η αιτία. Η “ταρίφα” σε αρκετές περιπτώσεις δεν ίσχυσε ούτε μεταξύ του Περιφερειακού Τύπου και αξιόλογα, αλλά και με μεγαλύτερη επισκεψιμότητα επαρχιακά Μέσα Ενημέρωσης αδικήθηκαν έναντι άλλων που βρίσκονται σε άλλες περιοχές της χώρας. Με την πρώτη ανάγνωση της λίστας και των ποσών φαίνεται ότι αδικίες έγιναν και σε εφημερίδες της επαρχίας μεταξύ διαφορετικών Περιφερειών. 

Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι εφημερίδες της Αθήνας και ιστοσελίδες με ελάχιστες πωλήσεις έλαβαν μεγαλύτερα ποσά από αξιόλογα Μέσα Ενημέρωσης της επαρχίας, που παρά τον γεωγραφικό τους περιορισμό πωλούν περισσότερα φύλλα και έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.

Ανάλογη είναι η ανάγνωση και για τα sites της επαρχίας, αφού ιστοσελίδες με μικρή επισκεψιμότητα αλλά με έδρα την Αθήνα, πήραν περισσότερα χρήματα συγκριτικά με άλλες ιστοσελίδες που τα ξεπερνούν σε επισκεψιμότητα. Τα ποσά που πήγαν εδώ κι εκεί στα Media με έδρα την Αθήνα είναι τελικά θεόρατα και δεν έχουν καμία σχέση με τα τιμολόγια που εκδόθηκαν για τη συγκεκριμένη διαφήμιση από τα Μέσα Ενημέρωσης της Περιφέρειας. Για μία ακόμα φορά η μάχη των μεγαλοεκδοτών δίνεται πάνω από το πτώμα του Περιφερειακού Τύπου που στην πλειοψηφία του παρέχει Local news και παρότι έχει θεωρητικά περιορισμένο γεωγραφικά αναγνωστικό κοινό, σε αρκετές περιπτώσεις ξεπερνά σε αναγνωσιμότητα και εγκυρότητα κάποια από τα Μέσα Ενημέρωσης με έδρα την Αθήνα, με μηδενική αναγνωσιμότητα ή επισκεψιμότητα, παρά τα εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση από τη στιγμή που έχει τη διάθεση να άρει αδικίες ετών, μετά το πρώτο βήμα που έκανε δίνοντας ένα μικρό μερίδιο της συγκεκριμένης καμπάνιας στα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης – αν όντως δεν θέλει να εξυπηρετήσει ημετέρους – δεν έχει παρά να ζητήσει την επόμενη φορά στοιχεία επισκεψιμότητας. Τουλάχιστον στις ιστοσελίδες, αυτό μπορεί να είναι ξεκάθαρο, αφού τα στατιστικά είναι συγκεκριμένα και αποδεικνύεται πόσοι τις διαβάζουν.

Η λίστα Πέτσα σε όλη την Ελλάδα και την Πελοπόννησο