ΠολιτισμόςΑρχείο

Ο Διδασκάλου έκανε το θαύμα του! Τέλη Αυγούστου ξεκινούν οι εργασίες για τον Άγιο Νικόλαο

Υπεβλήθη το Τεχνικό Δελτίο Πράξης για τη χρηματοδότηση του ιστορικού Ναού Αγίου Νικολάου στο Ναύπλιο, μετά και τις γνωμοδοτήσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με συνολικό προυπολογισμό ύψους 2.300.000€ από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με έναρξη εργασιών στο τέλος του φετινού καλοκαιριού.

Χάρη στις ενέργειες του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργου Διδασκάλου σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ναυπλιέων και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η επαναλειτουργία του ναού ως χώρος λατρείας θα είναι σύντομα γεγονός.

Με την ολοκλήρωση της μελέτης συντήρησης από την αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΠΟΑ συνολικού κόστους υλοποίησης 668.000€ με τη διαδικασία της αυτεπιστασίας, αλλά και με τη διαδικασία της δημοπράτησης του κύριου έργου ύψους 1.635.000€ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση του μνημείου. Την εκτέλεση, την επίβλεψη και την παρακολούθηση του έργου αναλαμβανει το ΥΠΠΟΑ.

Η προτεινόμενη πράξη “Αποκατάσταση Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Ναυπλίου” περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης και στατικής ενίσχυσης του Ιερού Ναού που αφορούν κυρίως στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων του ξύλινου φορέα της στέγης και των δομικών βλαβών στις τοιχοποιίες των πλάγιων πλευρών του και στα κωδωνοστάσια της δυτικής όψης, εργασίες Η/Μ εγκαταστάσεων και εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών του τέμπλου και του ξυλόγλυπτου διακόσμου του ναού.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου θα αποδοθεί τόσο στους κατοίκους της πόλης, όσο και στους επισκέπτες της πλήρως λειτουργικός και ασφαλής, ώστε να ανταποκρίνεται στην αξία του ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο αλλά και στις απαιτήσεις της χρήσης του ως θρησκευτικός χώρος και ως σημαντικό τοπόσημο της πόλης του Ναυπλίου.