ΡεπορτάζΑρχείο

Υπερθέαμα το ξημέρωμα στην Ακροναυπλία. Ο κομήτης C/2020 F3 (NEOWISE) πάνω από τον Αργολικό ουρανό

Από τις 4 και 15 έως 5 το πρωί του Σαββάτου ο κομήτης C/2020 F3 NEOWISE ήταν ορατός στην Ακροναυπλία εντυπωσιάζοντας καθώς πλησιάζει τον πλανήτη μας.

Παρότι δεν ήταν κατάλληλος ο καιρός για αστροφωτογραφίες, αφού είχε πολύ αέρα, ο εξαιρετικός φωτογράφος Θάνος Κομνηνός κατάφερε να τον αποθανατίσει με τη φωτογραφική του μηχανή.

Ο κομήτης C/2020 F3 NEOWISE θα είναι έως και σήμερα ορατός ακόμη και με γυμνό μάτι στο σκοτεινό και καθαρό πολύ πρωινό ουρανό (περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου), ενώ στη συνέχεια και έως τα μέσα Αυγούστου θα είναι ορατός πιο νωρίς τα βράδια.

ΚΟΜΗΤΗΣ C/2020 F3 (NEOWISE)

 

ΚΟΜΗΤΗΣ C/2020 F3 (NEOWISE)

 

ΚΟΜΗΤΗΣ C/2020 F3 (NEOWISE)

 

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε φέτος το Μάρτιο από το υπέρυθρο δορυφορικό τηλεσκόπιο NEOWISE (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer) της NASA. 

Ο νέος κομήτης, ο C/2020 F3 (NEOWISE), προέρχεται από τα πλέον απομακρυσμένα μέρη του ηλιακού συστήματός μας και πλησιάζει πλέον ολοένα και περισσότερο τη Γη, χωρίς να αποτελεί κίνδυνο, καθώς θα περάσει σε ασφαλή απόσταση έως 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων στις 22 Ιουλίου.

Ο διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων κομήτης πέρασε στις 3 Ιουλίου το περιήλιό του, επιβιώνοντας από το κοντινό πέρασμά του από τον Ήλιο, και, καθώς επιστρέφει στις εσχατιές του ηλιακού συστήματος, η πορεία του θα διασταυρωθεί με εκείνη της Γης.

Σύμφωνα με το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, το πολύ κοντινό πλησίασμα στον Ήλιο, σε απόσταση 44 εκατ. χλμ, είχε ως συνέπεια να «ψηθούν» τα εξωτερικά στρώματα του κομήτη, κι έτσι αέρια και σκόνη εκτινάχθηκαν από την παγωμένη επιφάνειά του, δημιουργώντας μια μεγάλη ουρά.