ΕλλάδαΑρχείο

Κώστας Βλάσης: Το θέμα της Αγιά Σοφιάς δεν είναι διμερές

Ο κ. Βλάσης στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ξεκαθάρισε ότι το θέμα της Αγίας Σοφίας δεν είναι διμερές και είναι λάθος να το τοποθετούμε σε αυτή τη βάση. «Είναι ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και όλης της διεθνούς κοινότητας. Σαφώς το θέμα πονάει τους Έλληνες περισσότερο. Παρόλα αυτά δεν είναι ελληνοτουρκικό θέμα, αλλά διεθνές» τόνισε.

Όπως σημείωσε, το θέμα της Αγίας Σοφίας θα τεθεί σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια στο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ. Εκείνο που πρέπει να καταλάβει η διεθνής κοινότητα, είπε, είναι ότι η Τουρκία έχει ξεφύγει, δεν λογαριάζει κανένα και μέρα με τη μέρα απομακρύνεται από την Ευρώπη.

Σχετικά με τις διπλωματικές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης του προηγούμενου διαστήματος αναφορικά με την Τουρκία, ο κ. Βλάσης αναφέρθηκε στον διπλωματικό μαραθώνιο του πρωθυπουργού και του ΥΠΕΞ με τις γειτονικές μας χώρες, κάτι που φαίνεται από τις επαφές με Ιταλία, Ισραήλ, Αίγυπτο και Λιβύη. «Έχουμε καταφέρει να απομονώσουμε διπλωματικά την Τουρκία», σημείωσε.

Εκτίμησε ωστόσο παράλληλα, πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προκαλεί και να συντηρεί την ένταση συνολικά αλλά και αναφορικά με την Ελλάδα.

«Πρέπει να προβλέπουμε και να προετοιμαζόμαστε για το επόμενο βήμα του Ερντογάν», σημείωσε, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται με τα κατάλληλα μέτρα τόσο στον Έβρο ως προς το προσφυγικό, όσο και στο Αιγαίο για το ενδεχόμενο αποστολής τουρκικού γεωτρύπανου.

«Αν έρθει κάποιο γεωτρύπανο νότια της Κρήτης, το έχουμε πει και το τονίζουμε, θα υπάρξει πολύ σκληρή αντίδραση από την Ελλάδα. Και αυτό, να το ξέρουν όλοι» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο υφυπουργός Εξωτερικών.