ΟικονομίαΑρχείο

Πόσο κοντά είναι η έλευση φυσικού αερίου σε Κόρινθο και Τρίπολη;

Μικρό καλάθι φαίνεται πως κρατάει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σχετικά με το πότε θα έρθει φυσικό αέριο σε Τρίπολη και Κόρινθο, βάζοντας φρένο στις υπεραισιόδοξες προβλέψεις των δημάρχων.

Κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε ότι στα επόμενα 5 χρόνια ούτε το 40% των σπιτιών δεν θα έχουν συνδεθεί στο φυσικό αέριο, καθώς αυτό δεν θα είναι υγροποιημένο διευκρινίζοντας ότι αν και ως παράταξη είναι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιθυμεί ένα ισχυρό κράτος που να προστατεύει. «Ως περιφερειακή αρχή θα βοηθήσουμε ώστε το φυσικό αέριο να απλωθεί στις πόλεις μας. Τα 20 εκατ. ευρώ είναι για τα δίκτυα και είναι για τη ΔΕΔΑ», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.

Την ίδια στιγμή η ΔΕΔΑ καταβάλλει προσπάθειες για την επανένταξη της Πελοποννήσου, με επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για τους έξι Δήμους της Περιφέρειας (Τρίπολης, Κορίνθου, Άργους-Μυκηνών, Ναυπλιέων, Καλαμάτας και Σπάρτης) που απένταξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2020-2024.

Να σημειωθεί πως τη Δευτέρα 20/7, η ΡΑΕ δημοσίευσε επίσημα την από 2/6 απόφασή της για τη χορήγηση Άδειας Διανομής Φυσικού Αερίου στην εταιρεία με την επωνυμία «EDIL ΤΕΧΝΙΚΗ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡEΙΑ» και διακριτικό τίτλο «HELLAS EDIL S.A.», για τους Δήμους Κορίνθου και Τρίπολης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ωστόσο η ΔΕΔΑ εγείρει αμφισβητήσεις για τη δυνατότητα δραστηριοποίησης διαφορετικού φορέα διαχείρισης δικτύων διανομής, σκοπεύοντας μάλιστα να υποβάλει αντιρρήσεις και κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ για χορήγηση των προαναφερθέντων αδειών σε άλλη εταιρεία.