ΠολιτικήΑρχείο

Γκιόλας κατά Μενδώνη για το μουσείο του Άργους

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αργολίδας, Γιάννης Γκιόλας, την 23.06.2020 απηύθυνε ερώτηση κοινοβουλευτικού ελέγχου προς την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με θέμα την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης του έργου «Εκσυγχρονισμός και Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους».

Ωστόσο η απάντηση που έλαβε από την Υπουργό δεν τον ικανοποίησε γιατί όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «η κ. Υπουργός επέλεξε να καταφερθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας αντιπολίτευση ανακριβή και κακόπιστη, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία “δεν προχώρησε στη χρηματοδότηση του έργου”».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στο δελτίο τύπου του Γ. Γκιόλα:

«Ο βουλευτής επισήμανε ότι είναι σε γνώση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού ότι το Μουσείο παραμένει μη επισκέψιμο από το έτος 2014 εξαιτίας εργασιών που απαιτούνται για την κτιριακή αναβάθμιση και επανέκθεση των συλλογών. Επί κυβερνητικής θητείας ΣΥΡΙΖΑ και Υπουργίας Λυδίας Κονιόρδου, ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, προμήθειες εξοπλισμού και λοιπές προπαρασκευαστικές εργασίες για την καταγραφή και συντήρηση μεγαλύτερου μέρους των ευρημάτων, πλην όμως οι πόροι που διατέθηκαν από το ΠΕΠ Πελοποννήσου υπήρξαν εξαιρετικά περιορισμένοι. Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε και από την τέως γενική γραμματέα του Υπουργείου, κ. Βλαζάκη, σε σχετική επιστολή της προς τον τότε περιφερειάρχη και την αρμόδια Διαχειριστική Αρχή, με την οποία, παράλληλα, ζητούσε και την ένταξη του προϋπολογισμού ολοκλήρωσης του έργου σε Περιφερειακό Πρόγραμμα, που αποτελεί σχεδόν αποκλειστική πηγή χρηματοδότησης παρόμοιων έργων.

Με την από 23.06.20 και με αρ. πρωτ. 7620 ερώτησή του προς την υπουργό Πολιτισμού, ο βουλευτής ζήτησε να μάθει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για τη συνέχιση των έργων εκσυγχρονισμού, αν έχουν εξασφαλισθεί οι απαιτούμενες πιστώσεις από σχετικά προγράμματα της Περιφέρειας  Πελοποννήσου καθώς και το χρονοδιάγραμμα αυτών. Επίσης εάν έχουν προβλεφθεί, από το Υπουργείο, έτεροι τρόποι για την οικονομική υποστήριξη πόλεων που συνιστούν πόλους πολιτισμού για το φετινό καλοκαίρι.

Η κ. υπουργός, στην απάντησή της επέλεξε να καταφερθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ ασκώντας αντιπολίτευση ανακριβή και κακόπιστη, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία «δεν προχώρησε στη χρηματοδότηση του έργου»!

Αγνοεί ή σκόπιμα ότι η ένταξη παρόμοιων έργων και η χρηματοδότησή τους μπορεί να γίνει από αντίστοιχα Περιφερειακά Προγράμματα;

Προ εικοσαήμερου, επισκέφθηκε την περιοχή ο συντοπίτης μας, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, κ. Διδασκάλου, ο οποίος έκανε λόγο για υπογραφή της απόφασης κατακύρωσης από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού του αποτελέσματος του ηλεκτρονικού διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου «Οικοδομικές και Η/Μ εργασίες εκσυγχρονισμού Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους»   για προϋπολογισμό 5.000.000 € δυνάμει των οποίων με τον εκσυγχρονισμό του αναδιατάσσονται οι λειτουργίες του μουσείου, με εκδοτήρια εισιτηρίων, εκθεσιακούς χώρους, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρο πολυμέσων, αποθήκες αρχαιολογικών ευρημάτων, εργαστήρια συντήρησης.

Ερωτάται η κ. Μενδώνη:

Α) Ισχύουν όσα εξαγγέλθηκαν από τον γεν. γραμματέα;

Β) Είχαν γνωστοποιηθεί οι ανωτέρω εξαγγελίες του στις Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ ώστε να συμπεριληφθούν της κας Υπουργού;»