ΡεπορτάζΑρχείο

Ηλεκτρονικές απάτες στην Αργολίδα: Επιτήδειοι επιχειρούν «πειρατείες» σε καταθέσεις πολιτών

Επικίνδυνες διαστάσεις έχουν πάρει στην Αργολίδα τα φαινόμενα επιχειρούμενων διαδικτυακών απατών, με τις καταγγελίες πολιτών για ύποπτα τηλέφωνήματα τις τελευταίες ημέρες να αυξάνονται.

Επιτήδειοι καλούν σε σταθερά τηλέφωνα πολιτών στην ευρύτερη περιοχή του Ναυπλίου και όχι μόνο, προσποιούμενοι ότι τηλεφωνούν από πασίγνωστη εταιρεία λογισμικού. Μιλώντας στα Αγγλικά επικαλούνται ότι είναι δήθεν από το support service της εταιρείας και αναφέρουν ότι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του υποψήφιου θύματος παρουσιάζει βλάβη, στέλνοντας κάποιες ειδοποιήσεις στο σύστημά τους και ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στη συνέχεια περνούν στη δεύτερη φάση του σχεδίου όπου ζητούν από τον χρήστη να εγκαταστήσει μία συγκεκριμένη εφαρμογή στον υπολογιστή του.

Αν κάποιος κάνει το λάθος και εγκαταστήσει αυτή την εφαρμογή στο κομπιούτερ του, τότε οι απατεώνες αποκτούν πλήρη έλεγχο του υπολογιστή, ενώ στη συνέχεια επιχειρούν να αποσπάσουν κωδικούς e-banking μεταφέροντας χρήματα από τον λογαριασμό του χρήστη στον δικό τους τραπεζικό λογαριασμό. Επίσης είναι σε θέση να υποκλέψουν κάθε είδους προσωπικά δεδομένα που θα μπορούσαν να τους φανούν χρήσιμα.

Αυτό που συνέβη το μεσημέρι της Δευτέρας όταν νούμερο με κωδικό από την Σλοβακία κάλεσε το τηλέφωνο γυναίκας στα Ίρια του Δήμου Ναυπλιέων (Δείτε εδώ την συνέντευξή της στο anagnostis.org), δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην περιοχή, καθώς απ’ ότι φαίνεται οι «χάκερς» αυτή την περίοδο καλούν συστηματικά τηλεφωνικούς κωδικούς από την Αργολίδα.

Μάλιστα άτομο σε χωριό του Ναυπλίου, σύμφωνα με πληροφορίες, εγκατέστησε την εφαρμογή και από τότε δεν έχει ανοίξει καθόλου τον υπολογιστή του, υπό τον φόβο ηλεκτρονικής επίθεσης.

Διαδικτυακές απάτες Αργολίδα

 

Τα φαινόμενα των ηλεκτρονικών απατών είναι ιδιαίτερα συχνά τον τελευταίο καιρό στην Ελλάδα και εμφανίζονται κυρίως με τέσσερις διαφορετικές μορφές. Ο μέσος όρος του ποσού που χανόταν κάθε μέρα πέρυσι από ανάλογες απάτες είναι 29.888,30 ευρώ και βαίνει αυξανόμενο την τελευταία τριετία.

Το κόλπο με την υποτιθέμενη βλάβη υπολογιστή

Η συγκεκριμένη μορφή απάτης που έχει κάνει την εμφάνιση της τις τελευταίες μέρες στην Αργολίδα γίνεται με τη μέθοδο της παροχής υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ή επισκευής υποτιθέμενης βλάβης υπολογιστή (technical support scams).

Οι δράστες τηλεφωνούν σε ανυποψίαστους πολίτες και υποδύονται τεχνικούς από μεγάλη πχ πολυεθνική εταιρία πληροφορικής. Η τηλεφωνική συνομιλία είναι μάλιστα αρκετές φορές στα αγγλικά. Με πρόφαση ότι ο υπολογιστής τους ή / και η φορητή συσκευή τους είναι «μολυσμένα» από κακόβουλο λογισμικό ζητούν να εγκαταστήσουν λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, για τη δήθεν επιδιόρθωση – αποκατάσταση του προβλήματος.

Οι εφαρμογές αυτές, αφότου εγκατασταθούν, επιτρέπουν στους δράστες να έχουν πλήρη έλεγχο στις ηλεκτρονικές συσκευές των θυμάτων τους, τους οποίους στη συνέχεια εξαπατούν για να τους «δώσουν» και τους προσωπικούς κωδικούς τους για το e-banking.

Οι δράστες προβαίνουν στη συνέχεια σε μεταφορές χρημάτων από τους λογαριασμούς (e-banking) των θυμάτων τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχουν οι ίδιοι ή συνεργοί τους.

Συστάσεις προς τους πολίτες:

  • Εάν κάποιος καλεί από άγνωστο αριθμό και ισχυρίζεται ότι είναι από μεγάλη πολυεθνική εταιρία πληροφορικής, χωρίς να έχουν δηλώσει κάποια βλάβη, να διακόπτουν την κλήση.
  • Να μην εγκαθιστούν το προτεινόμενο από αγνώστους λογισμικό απομακρυσμένης διαχείρισης.