ΠολιτισμόςΑρχείο

Το Ναύπλιο του Μοροζίνι

O Φραντσέσκο Μοροζίνι (Francesco Morosini), γόνος περίφημης Ενετικής οικογένειας, το 1685, δηλαδή σε ηλικία 66 ετών, διορίστηκε διοικητής του ενετικού στόλου και ενισχυόμενος από Έλληνες των Επτανήσων αρχικά, στράφηκε προς τα κάστρα της Μεσσηνίας, τα οποία κατέλαβε το ένα μετά το άλλο.

 

Φθάνοντας στην Κορώνη της Μεσσηνίας, όπου σταμάτησε για λίγο την πορεία του πραγματοποίησε ευρύ πολεμικό συμβούλιο. Στο συμβούλιο εκείνο λήφθηκε η απόφαση της άμεσης επίθεσης διά ξηράς στον Μυστρά και στην συνέχεια με ναυτική πορεία επίθεση στο Ναύπλιο, όπου οι Οθωμανοί εν τω μεταξύ είχαν ξεκινήσει τον ανεφοδιασμό του.

 

Η ενετική αρμάδα, υπό την αρχηγία του Μοροζίνι πραγματοποιεί τον περίπλου της Μάνης φθάνοντας στο Καραβοστάσι του Μαραθονησίου (το νησάκι έξω από το Γύθειο). Τα στρατιωτικά αποσπάσματα του Καίνιξμαρκ αποβιβάστηκαν για άμεση προσβολή και κατάληψη του Μυστρά, ενώ ο ίδιος συνεχίζει προς την Μονεμβάσια και από εκεί προς τον όρμο του Τολού, όπου στις 25 Ιουλίου του 1686 αποβιβάζει το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων και διατάσσει γενική επίθεση την ίδια ημέρα στο Άργος. Μετά την επιτυχία αυτή τα στρατεύματα του Καίνιξμαρκ κατέλαβαν και το Παλαμήδι. 

 

 

Οι νίκες που ακολούθησαν το επόμενο έτος (1687), από τα εκστρατευτικά επί μέρους σώματα τα οποία πραγματοποιούσαν χερσαίες πολιορκίες, με την κατάληψη όλων των κάστρων Ναυπάκτου, Μάνης, Μυστρά, Άργους, Ναυπλίου και Κορίνθου υπήρξαν καθοριστικές για την έκβαση εκείνου του πολέμου. Ολόκληρη η Πελοπόννησος απελευθερώθηκε από τους Οθωμανούς εκτός της ανθιστάμενης Μονεμβασίας.

 

 

Κατά την εποχή της Βενετσιάνικης κυριαρχίας στο Ναύπλιο εκπονήθηκαν από τον χαρτογράφο Βιντσέντσο Κορονέλι, αλλά και άλλους διακεκριμένους χαρτογράφους, σειρά χαρτών και γκραβουρών που απεικονίζουν την πόλη και σήμερα αποτελούν πολύτιμο αρχειακό υλικό. 

 

 

 

Πολλοί από αυτούς τους χάρτες σήμερα βρίσκονται στα αρχεία της Εθνικής Γαλλικής Βιβλιοθήκης και είναι διαθέσιμοι στο ευρύ κοινό μέσω του ιστότοπου του ιδρύματος. Τους σημαντικότερους από αυτούς τους χάρτες και τις γκραβούρες περιλαμβάνουμε στο παραπάνω άρθρο μας.