ΚοινωνίαΑρχείο

Γέμισε φανουρόπιτες το Ναύπλιο

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Εκκλησίας μας την Πέμπτη 27 Αυγούστου. Πρόκειται για την εορτή του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Φανουρίου και πανηγυρίζει το Ιερό Παρεκκλήσιο της Ευαγγελίστριας που είναι αφιερωμένο στον Άγιο  και το οποίο βρίσκεται στις παρυφές του Παλαμηδίου. 

Για το λόγο αυτό την Τετάρτη, παραμονή της εορτής, εψάλη  Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός και το παρεκκλήσι γέμισε με εκατοντάδες φανουρόπιτες, που έφτιαξαν οι Ναυπλιώτισσες τιμώντας το έθιμο, που αποδίδει στην πίτα μαγικές ιδιότητες να φανερώνει χαμένα αντικείμενα ή και πρόσωπα. 

Η ιστορία λέει ότι η φανουρόπιτα μοιράζεται για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του. Σύμφωνα με την παράδοση, η μητέρα του Άγιου Φανούριου ήταν σκληρή, δεν βοηθούσε τους άλλους και γι’ αυτό όταν πέθανε πήγε στην κόλαση. Ο Άγιος Φανούριος με τον Αρχάγγελο Μιχαήλ προσπάθησαν να τη σώσουν, ωστόσο ο κακός χαρακτήρας της στάθηκε και πάλι εμπόδιο και τότε ο Άγιος Φανούριος παρακάλεσε να μη φτιάχνουν τίποτα γι’ αυτόν αλλά μόνο για τη συγχώρεση της ψυχής της μητέρας του.

 

Γιατί φτιάχνεται με 7 ή 9 υλικά

Η παρασκευή της φανουρόπιτας είναι πολύ εύκολη, καθώς φτιάχνεται κατά τον ίδιο τρόπο όπως κάθε συνηθισμένο κέικ. Η μόνη ιδιαιτερότητα της, πέρα από το να είναι νηστίσιμη, βρίσκεται στον αριθμό των υλικών που χρησιμοποιούνται.

Συγκεκριμένα, τα υλικά της φανουρόπιτας πρέπει να είναι 7, 9 ή και περισσότερα, αλλά ο αριθμός τους πρέπει να είναι πάντα μονός. Οι αριθμοί 7 και 9 συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις μέρες δημιουργίας, αλλά και τα τάγματα τον αγγέλων.

Τα βασικά υλικά είναι: ελαιόλαδο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ζάχαρη, σόδα, αλάτι και χυμό πορτοκαλιού που καλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό των 7 υλικών, μπορούν να προστεθούν σταφίδες, κανέλα ή άλλα μπαχαρικά και ξηροί καρποί όπως καρύδια, πάντα όμως να συμπληρώνουν μονό αριθμό.

Όπως και να ‘χει, φανουρόπιτες με 7 ή 9 υλικά θα μοιραστούν αύριο, Πέμπτη 27 Αυγούστου  ημέρα της εορτής του Αγίου αφού ψαλεί ο Όρθρος και τελεσθεί η Θεία Λειτουργία.

Φωτό Κατερίνα Κουρτέλη