ΑυτοδιοίκησηΑρχείο

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Αναζητώντας Χρηματοδοτήσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης

Η συμμετοχή των Περιφερειών στα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν από τις πιστώσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης -στο πλαίσιο του οποίου η χώρα μας θα λάβει 32 δισ. ευρώ-, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεσύσκεψης το πρωί χθες Τετάρτη 26 Αυγούστου υπό τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Καραμανλή, στην οποία μετείχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Οπως τονίστηκε, τα προταθησόμενα έργα έχουν ήδη μια δυναμική ως προς την ένταξή τους και η εκταμίευση για αυτά υπάρχει δυνατότητα να έχει γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, θα πρέπει το σύνολο των έργων τα οποία θα προταθούν να έχουν ενταχθεί στο σύνολό τους μέχρι και το 2023. Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε, η διαδικασία που θα τηρηθεί θα είναι κατά πολύ απλούστερη από αυτή για το ΕΣΠΑ, ενώ δόθηκε η διαβεβαίωση ότι σύντομα θα τροποποιηθεί ο νόμος 4412 ως προς τις δημοπρατήσεις.

Από την πλευρά του ο Π. Νίκας, πρότεινε για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ως μεγάλα έργα εθνικής σημασίας, τα εξής:

έργα αντιδιαβρωτικής προστασίας ακτών, με προτεραιότητα τον Κορινθιακό Κόλπο

αντιπλημμυρικά έργα σε ολόκληρη την Περιφέρεια

-κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών

-το πάρκο 800 στρεμμάτων στην περιοχή της παραχωρημένης από τον ΟΣΕ μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο ως το Δερβένι

-στερέωση πρανών στην Διώρυγα της Κορίνθου

-κανονικοποίηση, επαναλειτουργία και συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής από την Κόρινθο μέχρι την Καλαμάτα

-κατασκευή των τριων οριζόντιων οδικών αξόνων που θα διασυνδέουν τους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα, Τρίπολη – Λαγκάδια – Ολυμπία, Γύθειο – Σπάρτη, Λεύκτρο – Μεγαλόπολη – Ολυμπία και Καλό Νερό – Τσακώνα

-επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου προς Καλαμάτα και Σπάρτη

-ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου οικιακής χρήσης στις πόλεις της Περιφέρειας.