ΠολιτισμόςΑρχείο

Μυκήνες: Η Μενδώνη δείχνει ως μόνο υπεύθυνο τον Δήμο Άργους – Μυκηνών για την έλλειψη νερού

Ευθύνη στον δήμο Άργους Μυκηνών επέριψε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη για το ότι ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών δεν είναι συνδεδεμένος με το δίκτυο ύδρευσης, κάτι που έκανε πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστών κατά την διάρκεια της κατάσβεσης.

Aπό το  βήμα της Βουλής η Υπουργός διευκρίνησε ότι δεν έχουν ευθύνη ούτε οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου, καθώς εδώ και χρόνια υπήρχαν οχλήσεις στις οποίες ο δήμος δεν ανταποκρινόταν επικαλούμενος το οικονομικό κόστος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «Το δίκτυο φτάνει μέχρι το τελευταίο σπίτι του οικισμού ο οποίος όμως απέχει ένα χιλιόμετρο από τον αρχαιολογικό χώρο. Ο δήμος δεν κατασκεύασε το δίκτυο μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο για καθαρά οικονομικούς λόγους. Αυτό το θέμα το συζητήσαμε χθες σε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία προήδρευσα. Ο νυν δήμος ανέλαβε εντός πολύ μικρού διαστήματος να εκπονήσει τη μελέτη σύνδεσης και το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου».

Η Υπουργός Πολιτισμού κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής σημερινές φωτογραφίες από τον αρχαιολογικό χώρο για να καταδείξει ότι δεν υπάρχει ζημιά στα μνημεία και ότι τα κατάλοιπα της φωτιάς είναι διαχειρίσιμα. Ειδική μνεία έκανε στην πρόνοια των υπαλλήλων της εφορίας αρχαιοτήτων Αργολίδας να κάνουν συνεχείς αποψιλώσεις με αποτέλεσμα η φωτιά να διέλθει με μεγάλη ταχύτητα χωρίς να κάψει τίποτα.

«Εντοπίζεται χρωματική αλλοίωση στον φυσικό βράχο. Η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου είναι πολύ καλή. Δεν υπάρχει ύβρις από την πλευρά του Υπουργείου. Ύβρις είναι η δική σας ψευδής προσέγγιση.Σήμερα τις Μυκήνες επισκέφθηκαν 240 επισκέπτες. Όλοι διαπίστωσαν με  ικανοποίηση ότι ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανέγγιχτος. Η βλάβη είναι η χρωματική αλλοίωση, το μαύρο του καπνού. Τίποτα δεν κάηκε. Στην πύλη των λεόντων, ο γκρίζος λίθος με τον οποίον έχει δομηθεί το μνημείο έχει αποκτήσει μύκητες. Δημιουργούν ένα γκρίζο  μαύρο, χρώμα .Η Πύλη των Λεόντων όπως και ο Θησαυρός του Ατρέα δεν είχε την παράμικρή σχέση με τη φωτιά» σημειώσε η κα Μενδώνη.

Όσον αφορά χώρο έκτασης τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων στον οποίον εντοπίζεται πρόβλημα σε τοίχο κτηρίου και όχι στο τείχος, η Υπουργός υποστήριξε πως το μόνο που κάηκε ήταν το υλικό που είχε χρησιμοποιηθεί σε αναστήλωση προ 15ετίας και η ζημιά μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί.

Την Τετάρτη απαντήσεις από Καμπόσο

Όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Άργους Μυκηνών, προς αποκατάσταση της αλήθειας, σχετικά με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος θα δώσει απαντήσεις αύριο, μιλώντας σε εκπροσώπους του τύπου.