ΚοινωνίαΑρχείο

Η αλήθεια για το ΔΙΕΚ Επιδαύρου: Τι σημαίνει η αναστολή λειτουργίας και ποιό είναι το σχέδιο σωτηρίας

Μία περίεργη χρονιά θα είναι η φετινή για το ΔΙΕΚ Επιδαύρου καθώς δεν επιτράπηκε να γίνουν εγγραφές νέων σπουδαστών. Ωστόσο η δομή θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι οι υπάρχοντες 31 σπουδαστές στα δύο τμήματα που λειτουργούν, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με βάση απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων η οποία εκδόθηκε από τις 13 Αυγούστου, αναστέλλεται η λειτουργία σε 5 δημόσια ΙΕΚ της χώρας. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και το ΔΙΕΚ Επιδαύρου.

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας και καταγόμενος από την περιοχή της Επιδαύρου Γιάννης Ανδριανός γνωρίζοντας την απόφαση επιχείρησε να το φέρει απ’ έξω απ’ έξω, χωρίς να αναφέρει τη φράση «αναστολή λειτουργίας».

Όπως ανέφερε σε δελτίο τύπου στις 17 Αυγούστου ζήτησε από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης Γιώργο Βούτσινο, σε συνάντηση που είχαν, να συνεχίσει η λειτουργία του ΔΙΕΚ-ΕΚΟ Επιδαύρου, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι προωθείται το κλείσιμο της δομής.

Παράλληλα ο Γιάννης Ανδριανός στην προσπάθειά του να σώσει το ΔΙΕΚ (τότε ΣΕΚ), που με δικές του ενέργειες είχε συσταθεί το 2014, συζήτησε τη δυνατότητα μετατροπής της δομής σε επαγγελματική σχολή κατάρτισης ώστε να δέχεται εγγραφές σπουδαστών οι οποίοι είναι απόφοιτοι και υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Ο Γενικός Γραμματέας τον διαβεβαίωσε ότι θα γίνει αυτή η μετατροπή και θα υπάρξουν οι σχετικές προβλέψεις στο νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση που θα έρθει τον φθινόπωρο.

Με τα τωρινά δεδομένα λοιπόν το ΔΙΕΚ Επιδαύρου ενδεχομένως κλείνει μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους οι υπάρχοντες σπουδαστές. Ωστόσο θα πρέπει να αναμένουμε το σχετικό νομοσχέδιο να δούμε αν η υπόσχεση που δόθηκε από πλευράς υπουργείου τηρηθεί. Σε αυτή την περίπτωση το ΔΙΕΚ Επιδαύρου θα συνεχίσει την λειτουργία του, με κάποιες δομικές αλλαγές.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση που έχει υπογραφεί και για την οποία δεν είχε υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση, το ΔΙΕΚ Επιδαύρου παραμένει ανενεργό, χωρίς νέους σπουδαστές, μέχρι νεοτέρας.

Στο ΔΙΕΚ – ΕΚΟ Επιδαύρου, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις του πρώην γυμνασίου Αγίου Δημητρίου πέρσι λειτούργησαν για τους πρωτοετείς σπουδαστές δύο τμήματα. Αυτά ήταν: «Τεχνικός Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιίας» και «Τεχνικός Τεχνολογίας Ενδύματος – Υποδήματος – Σχεδιαστής Μόδας».

Τα δύο τμήματα θα λειτουργήσουν στο ίδιο κτήριο και τη νέα χρονιά. Τις σπουδές όμως αναλαμβάνει διοικητικά έως την αποφοίτηση το ΔΙΕΚ Άργους.