ΆρθροΑρχείο

Μυκήνες: Κανένας δεν αγγίζει την πιθανότητα ευθυνών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Είναι στο απυρόβλητο;

Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε στον παγκοσμίου φήμης αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών καταθέτω κάποιες σκέψεις και ερωτήματα.

Διαβάζω στον τοπικό τύπο ανακοινώσεις από πολιτικούς οι οποίοι ρίχνουν ευθύνες στη Δημοτική Αρχή για την μη ύπαρξη νερού για χρήση πυρόσβεσης. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι υπάρχουν μεγάλες δεξαμενές με νερό το οποίο δεν χρησιμοποιήθηκε!

Κάποιοι άλλοι ρίχνουν τις ευθύνες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία διότι δεν είχε διαθέσει επιτόπου πυροσβεστικό όχημα. Κάποιοι άλλοι ρίχνουν ευθύνη στο υπουργείο γιατί δεν είχε διαθέσει κονδύλια.

Ωραία όλα αυτά, άλλα ευθύνες δεν έχει η αρχαιολογική υπηρεσία, καθόλα αρμόδια για την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όπως ορίζει ο Νόμος 3028/02 (Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς); Αναφέρει σε ένα σημείο:

«Προτεραιότητά της είναι η αποτροπή ενεργειών που είναι δυνατόν να προκαλέσουν την καταστροφή, αλλοίωση, άμεση ή έμμεση βλάβη των μνημείων». 

Δεν έχει ευθύνες λοιπόν η Αρχαιολογική Υπηρεσία για την διαφύλαξη του χώρου; 

Υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη εκτίμησης κινδύνου πυρκαγιάς στον Αρχαιολογικό χώρο; Αν υπάρχει, έχει εφαρμοστεί; 

Είχαν σταλεί τα απαιτούμενα έγγραφα στις σχετιζόμενες υπηρεσίες (Δήμος Άργους Μυκηνών, Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας, Πυροσβεστική Υπηρεσία κτλ) ώστε να είχαν προλάβει τυχόν απρόοπτα γεγονότα όπως οι φυσικές καταστροφές; 

Απ’ ότι γνωρίζω, δεν μπορεί να επέμβει κανείς σε αρχαιολογικό χώρο χωρίς την άδεια της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Να ξέρετε πως το φυλακτικό προσωπικό, καθότι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο και γνωρίζει όλα τα μέτρα που πρέπει να λάβει σε έκτακτες περιπτώσεις, ήταν εκεί και βοήθησε πολύ στην άμεση εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου και στη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης με όσα μέσα ήταν διαθέσιμα.

Διαπιστώνω με έκπληξη πως κανένας δεν αγγίζει την πιθανότητα ευθυνών της αρχαιολογικής υπηρεσίας. 

Γιατί;

Είναι στο απυρόβλητο;

Πιστεύω πως θα αποδοθούν οι ευθύνες μετά από έρευνες που θα διεξαχθούν και ο καθένας ας τις αναλάβει. 

Ελένη Κεραμίδα. Απόφοιτη ΙΕΚ τμήματος «Φυλάκων Μουσείων & Αρχαιολογικών Χώρων»