ΠολιτισμόςΑρχείο

Διάσημος Αμερικανός αρχαιολόγος ξεσπά οργισμένος για τη φωτιά στις Μυκήνες

Άστραψε και βρόντηξε ο μεγάλος φιλέλληνας και διάσημος αρχαιολόγος Stephen G. Miller που έχει κάνει τις ανασκαφές στην γειτονική Αρχαία Νεμέα, αναφορικά με τη φωτιά στις Μυκήνες.

«Στεναχωρήθηκα πάρα πολύ, δάκρυσα. Η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο θησαυρό του κόσμου. Τα αρχαία της, την ιστορία της. Όταν δεν μπορείς να προφυλάξεις λοιπόν τον θησαυρό σου από ξερόχορτα, αρχαιοκάπηλους, βάνδαλους, φωτιές κτλ πως μπορείς να ελπίζεις σε μια καλύτερη ημέρα;», τόνισε ο Stephen Miller, με αφορμή ένα βίντεο που είδε, το οποίο κατέγραφε το Βασίλειο των Λεόντων πριν και μετά την πυρκαγιά που έκαψε μέρος του αρχαιολογικού χώρου.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ.

Ο Stephen G. Miller

Ο Στήβεν Γ. Μίλλερ (αγγλ. Stephen G. Miller) γεννήθηκε στο Γκόσεν (Goshen) της Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942. Ολοκλήρωσε το πρώτο του πτυχίο στα Αρχαία Ελληνικά στο Wabash College και το Διδακτορικό του στην Κλασσική Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Μετά από ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες του Αρχαίου Ελληνικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και, για τέσσερα χρόνια, της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών, ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα το1973.

Κατά τα 35 χρόνια της εργασίας του στη Νεμέα, όχι μόνο διενήργησε ανασκαφές που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα όπως το στάδιο όπου διεξάγονταν τα Νέμεα, αλλά δημιούργησε και αρχαιολογικό πάρκο,κατασκεύασε αρχαιολογικό μουσείο και οργάνωσε την έκθεση του, ενώ ξεκίνησε και την αναστήλωση του αρχαίου Ναού του Δία. Ταυτόχρονα, υπηρετούσε ως Καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με εξαίρεση τα έτη 1982-1987,όταν διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα σχετικά με τις ανακαλύψεις του στη Νεμέα,όπως π.χ. το Nemea II: The Early Hellenis tic Stadium (University of California Press2001), ενώ έχει γράψει και βιβλία που δεν αφορούν τη Νεμέα, όπως τα:

  • The Prytaneion: Its Function and Architectural Form (U.C. Press 1978),
  • Arete: Greek Sports from Ancient Sources3 (U.C. Press 2004),
  • Ancient Greek Athletics (Yale University Press 2004),
  • Ο Πλάτων στην Ολυμπία (Αθήναι2008), και
  • The Berkeley Plato (U.C. Press 2009).

Έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, εχει τιμηθεί ως Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει αναγνωριστεί ως «Πρόσωπο της Εβδομάδας» από το Αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC το 2004 κ. ο. κ.

Από τη συνταξιοδότησή του το 2005 μοιράζει το χρόνο του, μαζί με τη σύζυγό του Έφη, ανάμεσα στην Καλιφόρνια και την Αρχαία Νεμέα, όπου προετοιμάζει σειρά βιβλίων και άρθρων σχετικά με τη Νεμέα και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων μία σημαντική μελέτη σχετικά με τα αίτια της σκοτεινής περιόδου του μεσαίωνα.

Το 2005 με προεδρικό διάταγμα ο Στέφανος Μίλλερ πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος.