ΡεπορτάζΑρχείο

Ιανός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Μεσσηνία, Αρκαδία, Αργολίδα και Κορινθία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθενται από σήμερα στις 6 το απόγευμα οι νομοί Μεσσηνίας και Αρκαδίας λόγω του Μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» που πλησιάζει στην Πελοπόννησο. Την Παρασκευή αναμένεται να πληγούν ιδιαίτερα οι νομοί Αργολίδας και Κορινθίας, οι οποίοι τίθενται επίσης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από αύριο το πρωί.

Αυτά ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στο διάλειμμα υπηρεσιακών συσκέψεων που βρίσκονται συνεχώς σε εξέλιξη.

Όπως δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης από τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης οι καιρικές συνθήκες θα είναι τελείως διαφορετικές, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του, να αποφύγουν να κοιμούνται σε υπόγεια, να ασφαλίσουν τις τέντες και ότι άλλο θα μπορούσε να παρασυρθεί από τον αέρα.

Οι άνεμοι προβλέπεται να φθάσουν τα 12 μποφόρ και πολύ πιθανό είναι να υπάρξουν καταπτώσεις δέντρων.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε παράκληση προς τους διασώστες να είναι σε εγρήγορση, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή και την ελπίδα να πάνε όλα καλά.

Οι ανακοινώσεις για την Πελοπόννησο

Ήδη από το πρωί της Πέμπτης γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και όλος ο μηχανισμός βρίσκεται υπ΄ ατμόν.
Ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωσε συγκεκριμένα:

  • Μεσσηνία και Αρκαδία από τις 6μμ της Πέμπτης τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Από αύριο Παρασκευή τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Κορινθία και η Αργολίδα. Από την Παρασκευή θα πληγεί με ιδιαίτερη ένταση η Αργολίδα και η Κορινθία.
  • Από σήμερα Πέμπτη στις 6μμ  οι καιρικές συνθήκες θα είναι τελείως διαφορετικές.
  • Ο κάθε πολίτης πρέπει να λάβει τα μέτρα του. Να μην κοιμηθεί κανένας σε υπόγειο και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τέντες και άλλα αντικείμενα που μπορεί να πάρει ο αέρας.
  • Αναμένεται αέρας έντασης 12 μποφόρ.
  • Αναμένονται καταπτώσεις δέντρων και κολόνες.
  • Εύχομαι και ελπίζω τα φαινόμενα να μην είναι τόσο σοβαρά, αλλά πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας.
  • Είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι. Ακραία φαινόμενα όμως δύσκολα αντιμετωπίζονται.
  • Παρακαλώ τους διασώστες μας σε όλους τους νομούς να είναι σε ετοιμότητα.
  • Ο καθένας πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένειά του.
  • Να μην επικρατήσει κανένας πανικός. Κάνουμε με σοβαρότητα όλα όσα πρέπει.

 

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ο κος Νίκας επίσης αναφέρθηκε στο κλείσιμο σχολείων (ήδη έχουν ανακοινωθεί ότι δεν θα λειτουργήσουν την Παρασκευή τα σχολεία στο Ναύπλιο, το Άργος, την Επίδαυρο και την Ερμιονίδα), σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να κλείσουν τα σχολεία, και αυτή η απόφαση αν χρειαστεί θα ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας.