ΚοινωνίαΑρχείο

Κακοκαιρία «Ιανός»: Προσοχή σε Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία συστήνει ο Χαρδαλιάς. Στο πόδι η πυροσβεστική

Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε πλήρη επιφυλακή και εγρήγορση στην περιοχή της Αρκαδίας, στο Λεωνίδιο ειδικά, στην Αργολίδα και στα Κύθηρα. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα και από την τελευταία σύσκεψη που είχε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Ιανός» η οποία μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε νησιά Ιονίου, Ηλεία, Θεσσαλία και αλλού.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. «Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού».

Ο «Ιανός» ξεγέλασε το Ναύπλιο (Pics, Video)

Ο Ν. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ώρες για να υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. «Γίνεται μια προσπάθεια που ναι μεν είναι δύσκολη αλλά δείχνει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή. Η πολιτική προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξέρουμε να δίνουμε τον αγώνα μας και παραμένουμε παρόντες», υπογράμμισε.

Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία τα σημαντικότερα προβλήματα στην Πελοπόννησο

Η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώνει για τις κινήσεις στις οποίες έχει προβεί κατά την διάρκεια των ακραίων καιρικών φαινομένων. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 896 διασώσεις μέχρι τώρα, και συνεχίζονται. Στην Πελοπόννησο τα σοβαρότερα προβλήματα μέχρι τώρα έχουν παρουσιαστεί σε Κορινθία, Αχαΐα και Ηλεία.

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2.450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα, στην Πελοπόννησο  και στη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 896 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα:

  • Στο Νότιο Ιόνιο  (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 383 κοπές δέντρων, και 58 αφαιρέσεις αντικειμένων.
  • Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 68 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 25 αντλήσεις και 43 κοπές δέντρων.
  • Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 152 αντλήσεις και 5 κοπές δέντρων.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας (Λουτρά Ωραίας Ελένης) η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 34 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 18 αντλήσεις υδάτων και 1 αφαίρεση αντικειμένου.
  • Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσσο, Τρίκαλα, Λάρισα και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 815 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 727 διασώσεις, 327 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.
  • Χωρίς τις αισθήσεις τους εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν:
  • μία (1) ηλικιωμένη γυναίκα από οικία στην Τοπική Κοινότητα Βασιλή στα Φάρσαλα Θεσσαλίας και
  • ένας (1) άνδρας, 63 ετών, πλησίον του Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Καρδίτσας.
  • Ενώ, αγνοούνται οι επιβαίνοντες ενός ΕΙΧ οχήματος, το οποίο παρασύρθηκε στον Πάμισο ποταμό, στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.