Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 315 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 17.228, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ως γνωστόν το αντιμετωπίζει η Αττική που σήμερα πρόσθεσε άλλα 165 κρούσματα. Στην επαρχία ο ΕΟΔΥ στρέφει την προσοχή του στη Λακωνία όπου έχει εντοπιστεί μεγάλη συρροή κρουσμάτων σε αλλοδαπούς εργάτες σε κτήματα της περιοχής του Ευρώτα, που είναι κατ’ εξοχήν αγροτική.
Εκτοξεύονται τα κρούσματα στη Σκάλα
Στην Πελοπόννησο έχουμε 6 νέα κρούσματα στην Αχαΐα, ενώ ανακοινώθηκαν και ακόμα 32 κρούσματα στην Λακωνία, όλα σχετιζόμενα με τα δύο που ανακοινώθηκαν προχθές στην περιοχή της Σκάλας του Δήμου Ευρώτα και αφορούν αλλοδαπούς εργάτες γης.
Από τα 26 νέα που είχαν γίνει γνωστά χθες το βράδυ, προέκυψαν άλλα 6 και έτσι ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων μέχρι στιγμής έχει φθάσει τα 34 αν προστεθούν και τα δύο από τα οποία άρχισε η συρροή. Όλοι βρίσκονται σε καραντίνα στα σπίτια τους, ενώ ο Δήμος έχει κάνει συστάσεις στους κατοίκους, που βρίσκονται σε αναβρασμό, να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για να προλάβει τυχόν ακραίες αντιδράσεις αδιακρίτως σε βάρος μεταναστών και να μην διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή.
Να σημειωθεί πως η περιοχή μέχρι τώρα δεν είχε παρουσιάσει κανένα επιδημιολογικό πρόβλημα, κάτι που φέρνει τοπικές αρχές και ντόπιους απέναντι σε πρωτόγνωρες καταστάσεις.
Κρούσματα, κατανομή και θάνατοι στην Ελλάδα
Από το σύνολο των 315 κρουσμάτων, 59 συνδέονται με γνωστές συρροές και 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 2.783 (16.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.131 (41.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
68 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 16 (23.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 199 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 376 θανάτους συνολικά στη χώρα. 140 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η γεωγραφική κατανομή των 315 κρουσμάτων:
- 19 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 165 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
- 16 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.