ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Σοκ με τα 28 κρούσματα που ανακοίνωσε η Περιφέρεια στη Σκάλα Λακωνίας

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί από το απόγευμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΕΟΔΥ μετά την κατ’ αρχάς διαπίστωση συνολικά 28 κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, μεταξύ άλλοδαπών εργατών γης, όπως γνωστοποίησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου το βράδυ της Παρασκευής.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως τα κρούσματα είναι δύο αλλά, σύμφωνα με την Περιφέρεια, σημερινή απογευματινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, κάνει λόγο για επιπλέον 26, τα οποία λογικά θα ανακοινωθούν αύριο.

Ο δήμαρχος Ευρώτα

Όπως δήλωσε στο anagnostis.org ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, στο δήμο του οποίου ανήκει η Σκάλα Λακωνίας: «Η επίσημη ενημέρωση που έχω είναι από τον ΕΟΔΥ για δύο κρούσματα. Ελήφθησαν δείγματα στην περιοχή που μένουν οι εργάτες γης, αλλά δεν έχουμε ενημερωθεί για επιπλέον κρούσματα. Αν το ανακοίνωσε η Περιφέρεια κάτι ενδεχομένως θα ξέρει. Το πρωί θα έρθουμε σε επαφή με τον ΕΟΔΥ και θα γνωρίσουμε περισσότερα».

UPDATE: Καταιγιστικές εξελίξεις στη Λακωνία: Θερίζει ο κορωνοϊός με 34 κρούσματα σε εργάτες γης

Να σημειωθεί επίσης ότι από την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου προκύπτουν μόνο δύο κρούσματα στην Κορινθία.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ευρώτα

Νωρίτερα, πριν την ανακοίνωση από την Περιφέρεια για τα 28 κρούσματα, ο Δήμος Ευρώτα ανέφερε:

«Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ γνωστοποίησε την ύπαρξη 2 θετικών κρουσμάτων Covid-19 στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και πιο συγκεκριμένα στον Δήμο Ευρώτα.

Ο Δήμος βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία όλων των συμπολιτών μας. Για τον λόγο αυτό θα επαναληφθούν απολυμάνσεις  σε όλες τις σχολικές μονάδες, δημοτικά κτίρια καθώς επίσης και σε χώρους συνάθροισης εργατών γης.

Κύριο μέλημα μας είναι να αποτραπεί ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού και καλούμε όλους τους δημότες μας να τηρούν αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη».

Τα κρούσματα στην Περιφέρεια μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι χθες στις 3 μεσημέρι, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είχαν διαπιστωθεί έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τον αριθμό των προσβληθέντων να ανέρχεται πλέον σε 372.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας, σημειώνονται τα εξής:

«Ανακοινώνονται τέσσερα νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δύο περιστατικά καταγράφονται στην Π.Ε. Αργολίδας, εκ των οποίων ένα αναφέρεται ως στενή επαφή ήδη επιβεβαιωμένου κρούσματος, ένα περιστατικό καταγράφεται στην Π.Ε. Κορινθίας και ένα περιστατικό καταγράφεται στην Π.Ε. Μεσσηνίας. Ενα εκ των περιστατικών νοσηλεύεται.

Κατόπιν τούτου το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό, ανέρχεται στην Περιφέρειά μας σε τριακόσιους εβδομήντα δύο (372) και αναλυτικότερα:

  • ΠΕ Αργολίδας: πενήντα πέντε (55) + δύο (2) εισαγόμενα: (57) και εκατόν εξήντα δύο ( 162 ) δομής φιλοξενίας στο Δήμο Ερμιονίδας: σύνολο διακόσια δέκα εννέα (219) – δεν προσμετρούνται δύο (2) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου
  • ΠΕ Αρκαδίας: δέκα τρία (13) + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο δέκα τέσσερα (14) – αφαιρέθηκε το εκ παραδρομής του ΕΟΔΥ δηλωθέν περιστατικό της 02.08.2020* – δύο ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα – δύο ελέγχονται σε άλλη Περιφέρεια και περιλαμβάνεται στο σύνολο το ένα
  • ΠΕ Κορινθίας: εβδομήντα τέσσερα (74) + τρία (3) εισαγόμενα: σύνολο εβδομήντα επτά (77)
  • ΠΕ Λακωνίας: οκτώ (8) + ένα (1) εισαγόμενο: σύνολο εννέα (9) – τρία ενέχονται ως αρνητικά και περιλαμβάνονται στη λίστα του ΕΟΔΥ έως σήμερα – δεν προσμετρούνται τέσσερα (4) εισαγόμενα διαπιστωμένα σε πύλη εισόδου
  • ΠΕ Μεσσηνίας: σαράντα πέντε (45) + οκτώ (8) εισαγόμενα: σύνολο πενήντα τρία (53)

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι διακόσιοι δεκαπέντε άνδρες (215) και εκατόν πενήντα επτά γυναίκες (157).

Εκ των αναφερόμενων κρουσμάτων τριάντα (30) έχουν λάβει εξιτήριο μετά από νοσηλεία, τα δε στοιχεία του συνόλου των νοσηλευόμενων – νοσηλευθέντων ανέρχονται σε σαράντα (40). Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι προς το παρόν υπό παρακολούθηση (ανάλογα με την ημερομηνία έκθεσης) λαμβάνοντας συγκεκριμένες οδηγίες. Δύο συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους.

Σημειώνεται εκ νέου ότι τα ανωτέρω στοιχεία είναι τα επίσημα στοιχεία που περιέρχονται στην Υπηρεσία μας από τη ΓΓΠΠ και τον ΕΟΔΥ (αναφορά έως 24/09/2020 ώρα 15:00) καθώς και των επίσημων στοιχείων των Νοσοκομειακών Μονάδων της Περιφέρειάς μας και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση. Περαιτέρω βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακού ελέγχου περιστατικά πιθανά ή ύποπτα λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό».

Την ανακοίνωση υπογράφει ο Βασίλειος Αθ. Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου, Συντονιστής διερεύνησης επαφών κρούσματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.