ΟικονομίαΑρχείο

Μεσσηνία: Λίγοι οι εργάτες για το μάζεμα της ελιάς. Ζητούν εκβιαστικά μεροκάματα από παραγωγούς

Προβληματισμός επικρατεί στη Μεσσηνία εν όψει της επερχόμενης ελαιοκομικής περιόδου καθώς διαφαίνεται πως δύσκολα θα υπάρξει επάρκεια σε εργάτες για το μάζεμα της ελιάς, μία εργασία που απαιτεί ειδική γνώση του αντικειμένου που δεν διαθέτουν πολλοί με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται οι απαιτήσεις των λίγων καλών εργατών σε μεροκάματα τα τελευταία χρόνια.

Ήδη παραγωγοί ελαιολάδου στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας κάνουν λόγο για εκβιαστικές τιμές και άρνηση πληρωμής με εργόσημο από πλευράς των εργατών, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι κτηματίες να κινδυνεύουν με τσουχτερά πρόστιμα σε περίπτωση ελέγχου.

Τα όσα αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων είναι ανησυχητικά, ενώ παράλληλα προτείνεται μεροκάματο 35-40 ευρώ, το οποίο είναι χαμηλότερο σε σχέση με το ελάχιστο που απαιτείται από τους διαθέσιμους εργάτες.

Όπως σημειώνει ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων:

«Εν όψει της έναρξης της ελαιοκομικής περιόδου που πλησιάζει, και της έλλειψης εργατών που λόγω κορωνοϊου και άλλων παραγόντων δεν βλέπουμε να υπάρξει έγκαιρα επάρκεια στο εργατικό δυναμικό.

Οι εργάτες που παρευρίσκονται ήδη (ψιθυρίζεται) το μεροκάματο θα υπερβεί κατά πολύ το έναντι των τελευταίων ετών.

Προτείνουμε στους συνάδελφους ελαιοπαραγωγούς να μην πανικοβληθούν και να μην υποκύψουν σε αυτές τις εκβιαστικές τιμές καθότι αρκετοί από αυτούς είναι χωρίς χαρτιά που σημαίνει ότι σε έλεγχο θα κοστίσει 10.500 ευρώ και δεύτερον δεν δέχονται να πληρωθούν με εργόσημο για να δικαιολογήσει ο παραγωγός έξοδα για μείωση του φορου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ και πιστεύουμε ότι το μεροκάματο των 35 – 40 ευρώ είναι δίκαιο.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ τον Δήμο, τις τοπικές κοινότητες, και τους Συνεταιρισμούς να πάρουν θέση για το θέμα».