ΟικονομίαΑρχείο

Αργολίδα: ΠΟΠ το Ρόδι Ερμιόνης με τη βούλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μία ευχάριστη είδηση για την Ερμιόνη του Δήμου Ερμιονίδας στην Αργολίδα έγινε γνωστή σήμερα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αίτηση εγγραφής για το Ρόδι Ερμιόνης από την Ελλάδα στο μητρώο προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ).

Το αίτημα καταχώρισης της ονομασίας «Ρόδι Ερμιόνης» στο μητρώο των ΠΟΠ – ΠΓΕ είχε υποβάλλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ερμιόνης «Οι Άγιοι Ανάργυροι», από το φθινόπωρο του 2017, πριν από περίπου 3 χρόνια. Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου 2018 με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου, είχε δωθεί η ονομασία ΠΟΠ στο προϊόν και απέμενε η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που πλέον είναι γεγονός.

Το ξακουστό «Ρόδι Ερμιόνης» είναι ένα ρόδι που καλλιεργείται στην εν λόγω περιοχή και που ο καρπός του χαρακτηρίζεται από μια γλυκιά γεύση και ελαστικό δέρμα που κυμαίνεται από ανοιχτό κίτρινο έως κόκκινο.

Οι περιβαλλοντικές συνθήκες της Ερμιονίδας και η τοπική τεχνογνωσία που απορρέουν από έναν πολυετή πολιτισμό έχουν προσδώσει στο «Ρόδι Ερμιόνης» τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που το έχουν ξεχωρίσει από άλλα ρόδια και το έκαναν ΠΟΠ, με διεθνή αναγνώριση πλέον.

Γεωργόπουλος: Eπιστέγασμα πολυετών προσπαθειών

Ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος χαιρετίζει αυτή την απόφαση σημειώνοντας:

«Χαιρετίζουμε την σημερινή εξέλιξη, σχετικά με την έγκριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κατοχύρωση του ροδιού Ερμιόνης, ως προϊόν με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, ως επιστέγασμα προσπαθειών πολλών χρόνων.

Με την ευκαιρία αυτή, επιθυμώ να συγχαρώ ιδιαίτερα και για μια ακόμη φορά, όλους όσους συνετέλεσαν σε αυτή την επιτυχία. Η εξαιρετική ποιότητα των αγροτικών προϊόντων της Ερμιονίδας αναγνωρίζεται πλέον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι αγρότες του τόπου μας, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, συνεχίζουν να καλλιεργούν και να παράγουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας».

Γανώσης: Μεγάλη μέρα για την Ερμιόνη

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου Αναστάσιος Γανώσης, που είναι καταγόμενος από την Ερμιονίδα, περιχαρής αναφέρει:

«Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα για τον τόπο μου την Ερμιόνη καθώς το Ρόδι Ερμιόνης γίνεται ΠΟΠ με την σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αποκτά πλέον διεθνή και παγκόσμια πιστοποιημένη αναγνωρισημότητα.

Το μοναδικό του χρώμα, το μαλακό του κουκούτσι και η ιδιαίτερη γλυκιά του γεύση αποτελούν χαρακτηριστικά ενός ξεκάθαρα ανώτερου ποιοτικά καρπού που με το σημερινό ΦΕΚ 8/10 θα αποτελεί από εδώ και στο εξής ένα εμβληματικό προϊόν για την αγροτική παραγωγή της Ελλάδας.

Ο στόχος για όσους αγωνίστηκαν διαχρονικά γι αυτό επετεύχθη και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια , όπως όμως επισήμανα στον χαιρετισμό μου στην περσινή γιορτή Ροδιού θα πρέπει να συνεργαστούν φορείς και παραγωγοί ώστε να να βρεθεί ο τρόπος να αυξηθεί η παραγωγή Ροδιού με τα συγκεκριμένα ποικιλιακά χαρακτηριστικά».