ΡεπορτάζΑρχείο

Η γοητευτική συνύπαρξη δύο νεαρών πτηνών στο Ναύπλιο (Pics)

Η συνύπαρξη δύο νεαρών πτηνών στον υγροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου αποτυπώνεται ανάγλυφα από τον Θάνο Κομνηνό την ώρα της ανατολής με το φωτογραφικό team της ομάδας.

Οι εικόνες που τραβήχτηκαν στο ύψος του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο Ναύπλιο, δείχνουν ένα νεαρό φοινικόπτερο (φλαμίνγκο) και έναν νεαρό σταχτοτσικνιά.

Φοινικόπτερο - Phoenicopterus roseus Σταχτοτσικνιάς - Ardea cinerea

 

Φοινικόπτερο – Phoenicopterus roseus

Τα φοινικόπτερα, γνωστά ως φλαμίνγκο, αποκτούν το χαρακτηριστικό ροζ χρώμα στις φτερούγες τους όσο μεγαλώνουν, καταναλώνοντας τις μικροσκοπικές γαρίδες Artemia, τις οποίες αναζητούν στα ρηχά νερά των υγροτόπων.

«Καλός γε και φοινικιούς», μ’ αυτά τα λόγια στις “Όρνιθες” ο Αριστοφάνης περιγράφει το φλαμίνγκο που συνομιλεί με τον Έποπα και τον Ευελπίδη στην Νεφελοκοκκυγία. Μάλιστα ο Έποπας στην αρχαία ελληνική κωμωδία δίνει τον ορισμό του “φοινικόπτερου” απαντώντας: “Εικότως γε και γαρ όνομ’ αυτώ ‘στι φοινικόπτερος” δηλαδή “και γι’ αυτό ονομάζεται φοινικόπτερος”.

Φοινικόπτερο - Phoenicopterus roseus Σταχτοτσικνιάς - Ardea cinerea

 

Φαίνεται λοιπόν, ότι το χρώμα των φτερών, που ήταν κόκκινο (φοινικοῦν) οδήγησε τους αρχαίους Έλληνες να ονομάσουν τα πουλιά αυτά φοινικόπτερα. Ωστόσο, διατηρείται και ο ισχυρισμός ότι τα φλαμίνγκο σχετίζονταν με το ιερό πτηνό των αρχαίων Αιγυπτίων, τον Φοίνικα και γι’ αυτό ονομάζονταν έτσι. Φλαμίνγκο, πάντως, τα ονόμασαν οι Πορτογάλοι ή οι Ισπανοί από την λέξη “flamengo”, που σημαίνει “αυτός που έχει το χρώμα της φλόγας”. 

Για την αναπαραγωγή τους ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες της Μεσογείου. Τα φλαμίνγκο συχνά στέκονται στο ένα πόδι, ενώ το άλλο είναι μαζεμένο κάτω από το σώμα τους. Η αιτία αυτής της συμπεριφοράς δεν είναι πλήρως κατανοητή. Μία θεωρία είναι ότι με το να στέκονται στο ένα πόδι εξοικονομούν περισσότερη σωματική θερμότητα, δεδομένου ότι ξοδεύουν αρκετό χρόνο μέσα στο κρύο νερό. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά συμβαίνει και στο ζεστό νερό, και παρατηρείται στα πουλιά που τυπικά δεν στέκονται στο νερό.Μία εναλλακτική θεωρία είναι ότι με το στήσιμο στο ένα πόδι μειώνεται η ενέργεια που πρέπει να καταναλωθεί για την παραγωγή μυικής προσπάθειας ώστε το πουλί να σταθεί και να ισορροπήσει στο ένα πόδι. Μία έρευνα σε πτώματα φλαμίνγκο έδειξε ότι η στάση στο ένα πόδι μπορεί να επιτευχθεί χωρίς καμία μυική δραστηριότητα, ενώ τα ζώντα φλαμίνγκο επιδεικνύουν σημαντικά μικρότερη κίνηση στην μονόποδη στάση. Εκτός από το ότι στέκονται στο νερό, τα φλαμίνγκο μπορούν να πατήσουν με τα μεμβρανωτά τους πόδια στη λάσπη, για να φέρουν στην επιφάνεια το φαγητό που βρίσκεται στον πάτο.

Φοινικόπτερο - Phoenicopterus roseus Σταχτοτσικνιάς - Ardea cinerea

 

Σταχτοτσικνιάς – Ardea cinerea

O σταχτοτσικνιάς είναι ο πιο τυπικός και διαδεδομένος ερωδιός. Είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη με 90 εκατοστά ύψος περίπου. Ξεχωρίζει από το σταχτί πάνω μέρος του, λευκωπό από κάτω και το χαρακτηριστικό λοφίο του. Το ράμφος του είναι κίτρινο και μακρύ, την περίοδο της αναπαραγωγής γίνεται κοκκινωπό.

Η επιστημονική ονομασία του είδους είναι Ardea cinerea και περιλαμβάνει 4 υποείδη. Στην Ελλάδα απαντάται το υποείδος Ardea cinerea cinerea (Linnaeus, 1758).

Φοινικόπτερο - Phoenicopterus roseus Σταχτοτσικνιάς - Ardea cinerea

 

Διαλέγει λίμνες, ποτάμια με άφθονή βλάστηση και καραδοκεί πολύ ώρα ακίνητος μέσα ή κοντά στο νερό μέχρι να εμφανιστεί η λεία του. Στη λεία του συγκαταλέγονται συνήθως ψάρια, σαύρες, βατράχια, σκουλήκια, σαλιγκάρια αλλά και ποντίκια. Στήνει την φωλιά του πάνω σε δένδρα ή μέσα στις καλαμιές κατά αναπαραγωγικές αποικίες.

Περισσότερες εικόνες από τη ναυπλιακή φύση εδώ.

Γεννάει τον Μάρτιο – Απρίλιο 4-5 ανοιχτόχρωμα γαλάζια αυγά και το κλώσσημα διαρκεί 25-26 ημέρες. Οι νεοσσοί πετούν μόλις συμπληρώσουν 50 ημέρες ζωής.

Σήμερα τον συναντάμε κατά την μεταναστευτική περίοδο και ορισμένα άτομα διαχειμάζουν. 

Φοινικόπτερο - Phoenicopterus roseus Σταχτοτσικνιάς - Ardea cinerea