ΚοινωνίαΑρχείο

Καιρός: Ασανσέρ οι θερμοκρασίες! Πρώτα πτώση και μετά άνοδος και βροχές!

Έντονες διακυμάνσεις θα παρουσιάσει ο καιρός στην εβδομάδα που έρχεται αφού  στο ξεκίνημά της, φαίνεται ότι θα έχουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την Πελοπόννησο, ενώ από την Τετάρτη και μετά νοτιάδες θα ανεβάσουν το θερμόμετρο και θα φέρουν βροχές και καταιγίδες.

Το διήμερο Δευτέρα – Τρίτη, λοιπόν, αναμένεται να έχουμε μία πρόσκαιρη αλλά αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με έναν αρκετά ενισχυμένο βοριά στο Αιγαίο ιδιαίτερα την Τρίτη και την Τετάρτη όπου θα φτάνει τοπικά τα 7 και ίσως πολύ πρόσκαιρα τα 8 Μποφόρ.

Από την Τετάρτη όμως και μετέπειτα θα αρχίσει ο υδράργυρος να παίρνει και πάλι την ανηφόρα και μάλιστα το τελευταίο τριήμερο, όλα δείχνουν ότι θα κάνει αρκετή ζέστη για την εποχή σε όλη την χώρα, η οποία θα συνδυαστεί με καλοκαιρία, καθώς το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων στην νότια – νοτιοανατολική Ευρώπη, δεν θα επιτρέψει την διέλευση κάποιας ατμοσφαιρικής διαταραχής προς την περιοχή μας.

Αναλυτικά η πρόγνωση της εβδομάδας από το hellasmeteo.gr

Την Δευτέρα θα κυριαρχήσει ο μουντός καιρός σε όλα σχεδόν τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα νότια τμήματα και θα εκδηλωθούν μέσα στην ημέρα τοπικές βροχές σε Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα. Μάλιστα δεν αποκλείεται να σημειωθούν και διάσπαρτες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη και την Πελοπόννησο. 

Καλύτερος θα είναι ο καιρός στα δυτικά και τα βόρεια χωρίς πάντως να λείπουν οι νεφώσεις. Παράλληλα θα πνέει ένας μέτριος βοριάς στο Αιγαίο με ένταση γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ ενώ στο Ιόνιο δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 2 με 4 Μποφόρ. 

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, με την μέγιστη ιδιαίτερα στα ανατολικά ηπειρωτικά δύσκολα να ξεπερνά τους 19 με 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα δυτικά θα φτάνει τοπικά τους 23 και πιθανώς τους 24 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση καιρού

Πολλές βροχές και τοπικές καταιγίδες φαίνεται ότι θα εκδηλωθούν το διήμερο Τρίτη – Τετάρτη στην Κρήτη, με τα προγνωστικά στοιχεία να δείχνουν ότι τα φαινόμενα είναι πιθανό να παρουσιάσουν πρόσκαιρα μεγάλη ένταση. 

Παράλληλα αρκετά μουντός φαίνεται ότι θα παραμείνει ο καιρός στα περισσότερα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, με τις όποιες βροχές να έχουν αρκετά τοπικό και ασθενή χαρακτήρα σε Θεσσαλία, κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. 

Μέσα στην Τρίτη μάλιστα αναμένεται και νέα μικρή πτώση της θερμοκρασίας, καθώς η μέση μέγιστη τιμή δεν θα ξεπερνά στα ηπειρωτικά τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά τους 18 με 20 βαθμούς Κελσίου. Και οι ελάχιστες τιμές όμως αναμένεται να πέσουν σημαντικά, ιδιαίτερα στην βόρεια Ελλάδα όπου θα κάνει κρύο ακόμα και στα πεδινά τμήματα, καθώς αυτές θα πέφτουν και κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου.

Από κει και ύστερα το τριήμερο Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο, όλα δείχνουν ότι ο καιρός θα είναι καλοκαιρινός σε όλη την χώρα, με τα φαινόμενα να απουσιάζουν, την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί και την θερμοκρασία σταδιακά να ανεβαίνει και να κυμαίνεται πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Τέλος την Κυριακή, αν και χρονικά βρισκόμαστε αρκετά μακριά ακόμα, φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει αξιόλογη πτώση και υπάρχει πιθανότητα να έχουμε κάποια φθινοπωρινή μεταβολή του καιρού.