ΚοινωνίαΑρχείο

Ήταν ο Μητροπολίτης Αργολίδας μάρτυρας υπεράσπισης του Μπούκουρα;

 «Η μόνη δουλειά που ξέρει να κάνει ο Στάθης Μπούκουρας είναι να φτιάχνει πεϊνιρλί και τυρόπιτες. Ήρθαν 13 άνθρωποι από την τοπική κοινωνία να σας μιλήσουν για αυτόν. Μεταξύ των μαρτύρων και ο μητροπολίτης Αργολίδας», ανέφερε η συνήγορός του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής επιχειρώντας να επιτύχει ανασταλτατικό χαρακτήρα στην απόφαση του δικαστηρίου. 

Ωστόσο, η αναφορά σε μαρτυρία του Μητροπολίτη Αργολίδας προκάλεσε αναστάτωση στην αργολική κοινωνία, μάλιστα δε η δημοσιότητα που απέκτησε ξεπέρασε κατά πολύ τα όρια της Αργολίδας και αναφέρθηκε σε πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ. 

Παρόλα αυτά όπως φαίνεται από το αρχείο της ιστοσελίδας goldendawnwatch.org, σε δημοσίευμα του Μαϊου του 2019, ο Μητροπολίτης Αργολίδας κλήθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Στάθη Μπούκουρα γιατί τον είχε επισκεφθεί στις Φυλακές Αργολίδος, μετά μάλιστα από πρόσκληση του ίδιου του κρατούμενου. 

Το απόσπασμα από την κατάθεση του Μητροπολίτη αναφέρει: 

«Εξέταση του μάρτυρα Υπεράσπισης Αντωνόπουλου (Μητροπολίτη Αργολίδας)

Α. Εξέταση από την Έδρα

Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι γνώρισε τον κατηγορούμενο Μπούκουρα το 2014 κατά την επίσκεψή του στις φυλακές Αργολίδος. Εκεί συνάντησε έναν άνθρωπο συντετριμμένο, πολύ θλιμμένο για τον φόνο του Παύλου Φύσσα και πολύ ανήσυχο για την οικογένειά του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε να τον δει σε μια περίοδο που ήταν πολύ άσχημα ψυχολογικά και ο ίδιος του έδωσε κάποια βιβλία να διαβάσει. Ο κατηγορούμενος του είχε πει ότι δε συμφωνούσε με όλο αυτό το «σύστημα» και ότι και ο ίδιος απασχολούσε αλλοδαπούς στην εργασία του. Η συντριβή του κατηγορουμένου, όπως του τη μετέφερε, ήταν επειδή δεν είχε κάνει κάτι για να είναι στη φυλακή, καθώς ο ίδιος δεν υπήρξε μέλος της ΧΑ.

Β. Εξέταση από την Πολιτική Αγωγή

Ο μάρτυρας ερωτηθείς σχετικά, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος του είχε αναφέρει πως από το 2014 είχε αποστασιοποιηθεί από τη ΧΑ και ότι «δεν τα ήξερε» (σ.σ το τι συνέβαινε στη ΧΑ). Ο μάρτυρας ανέφερε ότι προσωπικά είναι εντελώς αντίθετος, ότι θεωρεί τη ΧΑ αντιχριστιανικό κόμμα καθώς δε γίνεται να θέλουν να εξοντώσουν τους πρόσφυγες.

Γ. Εξέταση από την Υπεράσπιση

Ο μάρτυρας όταν ρωτήθηκε σχετικώς, κατέθεσε ότι η εικόνα του κατηγορουμένου Μπούκουρα να κλαίει στη Βουλή αντιστοιχούσε στην εικόνα που είδε και ο ίδιος στο κελί και ότι ήταν ειλικρινής, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι αποστασιοποιήθηκε».

 

Δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση η παρουσία ιερωμένου και η έκφραση απόψεων γύρω από ένα άτομο και την κοινωνική συμπεριφορά του, εάν αναλογιστεί κανείς το Κατά Ματθαίο 25:31-46: «…πείνασα, και δεν μου δώσατε να φάω. Δίψασα και δεν μου δώσατε να πιω. Ξένος ήμουν, και δεν με φιλοξενήσατε. γυμνός, και δεν με ντύσατε. Ασθενής και σε φυλακή, και δεν με επισκεφθήκατε».

Ο Μητροπολίτης Αργολίδα στην δεδομένη περίπτωση δεν εκφράστηκε υπέρ της ΧΑ, αλλά αναγνώρισε την σωστή συμπεριφορά του εγκλείστου μέσα στον χώρο των φυλακών. Τον πολιτικό βίο δεν μπορεί να τον κρίνει η πολιτεία, γιατί τότε θα έχει άμεση ανάμειξη στον πολιτικό βίο, πράγμα που από την μεταπολίτευση και μετά προσπαθεί η πολιτεία, και σωστά, να περιορίσει ή ακόμα καλύτερα να εξαλείψει.