Κορωνοϊός: Στο «κίτρινο» η Μεσσηνία. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και γίνεται έκκληση για μάσκες

Εντατικοποίηση των ελέγχων εφαρμογής στη Μεσσηνία των μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, στο Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας στην Καλαμάτα. Oι έλεγχοι θα διενεργούνται από μικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Υγείας και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας, παρουσία και της αστυνομίας.

Αφορμή για την συνέντευξη του αντιπεριφερειάρχη έδωσε η αλλαγή του επιπέδου επιδημιολογικής επιτήρησης της Μεσσηνίας στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, από το επίπεδο 1 (ετοιμότητας) στο επίπεδο 2 (επιτήρησης), από τα ξημερώματα της Παρασκευής 29 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί πως σήμερα ανακοινώθηκαν άλλα 38 κρούσματα στο νομό, σημαίνοντας συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ο αντιπεριφερειάρχης -παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοικητικού και Οικονομικού Δημήτρη Μουτζούρη και της προϊσταμένης Διεύθυνσης Υγείας Κατερίνας Σπέντζουρα- επισήμανε την σοβαρότητα της κατάστασης που συνεπάγεται η μετάβαση της Μεσσηνία σε ανώτερη επιδημιολογική κλίμακα και συνέστησε σε πολίτες και υπαλλήλους να τηρούν τα μέτρα που προβλέπονται.

Παράλληλα, ο Στ. Αναστασόπουλος απηύθυνε έκκληση προς όλους να αναλάβουν πρωτοβουλία καθολικής χρήσης μάσκας, ακόμα και αν σήμερα δεν προβλέπεται. Ενημέρωσε δε, ότι το τελευταίο διάστημα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 330 έλεγχοι κατά τους οποίους διαπιστώθηκαν παραβάσεις και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ακόμα, τη συνεργασία της Περιφέρειας με τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας και Μελιγαλά -που αποτελούν κέντρα αναφοράς για τον κορωνοϊό-, γνωστοποιώντας επίσης την διάθεση τεστ ταχείας ανίχνευσης του ιού (rapid test), προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι.

Από την πλευρά της, η διευθύντρια Υγείας Μεσσηνίας Κατερίνα Σπέντζουρα επέστησε την προσοχή για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και συνέστησε την χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους -αλλά και στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συγχρωτισμός πολλών ατόμων-, παράλληλα με την τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων ασφαλείας. Ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος σε περίπτωση που νοσήσει ή έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Υγείας σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος στις σχολικές μονάδες.

Τέλος, ο διευθυντης Διοικητικού Δημήτρης Μουτζούρης ανέλυσε τα μέτρα που θα τηρούνται από τους υπαλλήλους -αλλά και από τους επισκέπτες- του Διοικητηρίου, ώστε να αποφευχθεί συνωστισμός, ειδικά σε ορισμένες υπηρεσίες που δέχονται περισσότερους πολίτες.

Οπως σημείωσε, ειδικότερα, όσοι επιθυμούν να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας στο Διοικητήριο, θα πρέπει αρχικά να επικοινωνούν με αυτές τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αν η υπόθεσή τους δεν μπορεί να τακτοποιηθεί με ηλεκτρονικό τρόπο, να κλείνουν ραντεβού.