ΟικονομίαΑρχείο

Lockdown: Ποια έγγραφα απαιτούνται για να πάτε να μαζέψετε ελιές

Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις στα πλαίσια των νέων μέτρων του δεύτερου lockdown για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, έδωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, καθώς αρκετοί είναι οι πολίτες που έχουν ερωτηματικά αναφορικά με αυτά που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Αναφορικά με τη μετακίνηση για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, όπως ελιές, πορτοκάλια, και άλλα που μαζεύονται αυτή την εποχή, αυτή θα επιτρέπεται να γίνει με τα ανάλογα έγγραφα. ο ιδιοκτήτης με την επίδειξη Ε9 και ο εργαζόμενος με την επίδειξη φόρμας εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα για το μάζεμα της ελιάς, οι εργάτες πρέπει να διαθέτουν βεβαίωση εργασίας από τον εργοδότη τους, ενώ αν πρόκεται για ιδιοκτήτες και κληρονόμους απαιτείται το Ε9. Σε ότι αφορά στους ελαιοπαραγωγούς, πρέπει να έχουν μαζί τους τη δήλωση ΟΣΔΕ, βάσει της οποίας λαμβάνουν τις επιδοτήσεις.

Όπως ανακοινώθηκε άλλωστε από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα, καθώς και όλες οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες.

Για τις μετακινήσεις, μπορείτε να βρείτε τα απαιτούμενα έγγραφα στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

5000 Rapid Test στην Πελοπόννησο

Την σύμβαση για την προμήθεια 5.000 Τεστ Ταχείας Διάγνωσης Αντιγόνου (Rapid Test) έναντι του κορονοϊού SARS COV 2 για επιδημιολογικούς σκοπούς και την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσής του σε εργάτες γης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου υπέγραψε ο περιφερειάρχη Παναγιώτης Νίκας.

Η προμήθεια αυτή έγινε εν όψει της έναρξης, οσονούπω, της ελαιοκομικής περιόδου.

Ο προϋπολογισμός της εν λόγω προμήθειας ανέρχεται σε 60.000 ευρώ και θα αφορά εργάτες γης που θα απασχοληθούν στους νομούς Αργολίδας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Κορινθίας.

Στρατός, δικαστήρια, στάδια

Ο Στέλιος Πέτσας αναφορικά με την κατάταξη νεοσυλλέκτων διευκρίνησε πως ο γονέας θα μπορεί να μεταφέρει με το ΙΧ το παιδί του για να καταταγεί στον στρατό.

Σημείωσε, δε, ότι για αυτές τις 3 εβδομάδες δεν θα λειτουργήσουν τα δικαστήρια.

Επίσης, τα στάδια θα μείνουν ανοιχτά για να αθλούνται οι πολίτες, αλλά επιτρέπονται μόνο 3 άτομα μαζί.

Εξαιρέσεις στις μετακινήσεις

Σημειώνεται πως δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, με εξαίρεση τους 4 λόγους που αναφέρθηκαν. Για τη επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται από τον ιστότοπο www.aade.gr.

Η μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται μόνο για:

  • επιστροφή στη μόνιμη κατοικία
  • επανένωση οικογενειών
  • επαγγελματικούς λόγους
  • λόγους υγείας