ΚοινωνίαΑρχείο

Έκτακτο βοήθημα: Οριστικοποιήθηκε η καταβολή του – Ποιοι θα το πάρουν

Οριστικοποιήθηκε η καταβολή έκτακτου βοηθήματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις το βοήθημα θα δοθεί σε μακροχρόνια ανέργους που αναζητούν δουλειά για πάνω από δύο χρόνια και δεν θα πάρουν το επίδομα των 400 ευρώ.

Η κατηγορία αυτή των μακροχρόνια ανέργων είχε μείνει τελείως ακάλυπτη σε προηγούμενες ρυθμίσεις στήριξης και επιδοτούνταν μόνο με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης το οποίο ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για τον ανύπαντρο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέρος του νοικοκυριού και 50 ευρώ για κάθε παιδί. 

Το βασικό κριτήριο είναι οι δικαιούχοι να έχουν ως εισόδημα μόνο το ΚΕΑ δηλαδή 2.400 ευρώ το χρόνο για τον άγαμο, 3.600 ευρώ για ζευγάρι, 4.200 το νοικοκυριό με ένα παιδί, 4.800 ευρώ με δύο παιδιά, 5.400 ευρώ με τρία παιδία και 6.000 για νοικοκυριό με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα είναι το διπλάσιο του μηναίου ΚΕΑ δηλαδή 400 ευρώ για τον άγαμο, 600 ευρώ για το ζευγάρι χωρίς παιδιά, 700 ευρώ για τα ζευγάρια με ένα παιδί, 800 ευρώ με δύο παιδιά, 900 ευρώ με τρία παιδιά και 1000 ευρώ για το ζευγάρι με τέσσερα παιδιά.

Το βοήθημα θα πιστωθεί αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων όπου καταβάλλεται σε μηνιαία βάση και το ΚΕΑ. Τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί το δεύτερο 15ήμερο του Δεκεμβρίου και πάντως πριν τις εορτές των Χριστουγέννων.

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί και η ΚΥΑ για το επίδομα των 400 ευρώ για όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι από τις 17 Μαρτίου και μετά αλλά και η επέκταση των επιδομάτων ανεργίας κατά δύο μήνες για όσους ολοκληρώνεται η 12μηνη επιδότηση του Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνει και το θέμα της συμμετοχής του δημοσίου στο δώρο των Χριστουγέννων όσων βρέθηκαν κατά διαστήματα σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η συμμετοχή του δημοσίου να είναι όχι με βάση το επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ αλλά με βάση τον ονομαστικό μισθό του κάθε εργαζόμενου.

Μελετάται το έκτακτο δώρο στους υγειονομικούς

Στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη η καταβολή ενός επιδόματος εν είδη δώρου των Χριστουγέννων και τους υγειονομικούς που δίνουν την μάχη της πρώτης γραμμής στο περιορισμό της επέκτασης του κορωνοϊού. Αρμόδιοι παράγοντες κρατούν τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος του βοηθήματος αλλά και για το χρόνο καταβολής τους.