ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Πλέον διασωληνώνονται οι 40άρηδες!

Ανήσυχη παρουσιάζεται η ιατρική κοινότητα από το γεγονός ότι οι αυξανόμενες διασωληνώσεις στα νοσοκομεία αφορούν πλέον ανθρώπους ηλικίας 40 και 50 ετών! 

Η Σοφία Πουρίκη, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος του νοσοκομείου Σωτηρία, περιγράφοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί αναφέρει πώς: «Υπάρχουν πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid. Οι διασωληνώσεις είναι πάρα πολλές κάθε μέρα πλέον. Αν αυτό συνεχιστεί για πάνω από μία βδομάδα, θα ξεπεράσουμε τα όριά μας».

Η ίδια κάνει λόγο για μια πολύ πιεστική κατάσταση. «Δεν έχουμε κενό κρεβάτι. Αποσωληνώσαμε προχθές έναν ασθενή και πήραμε έναν διασωληνωμένο. Οι ηλικίες κυμαίνονται. Οι ηλικίες που πλέον διασωληνώνονται δεν είναι αυτές που βλέπαμε στην αρχή 70, 75, 80 χρονών. Πλέον βλέπουμε 42 ετών, 45, 47, 50, 54».

Η κυρία Πουρίκη συνέχισε λέγοντας πως: «Υπάρχουν περιπτώσεις διασωληνώσεων χωρίς υποκείμενα νοσήματα όπως είχαμε ως τώρα συνηθίσει. Το δεύτερο κύμα έχει εισχωρήσει μέσα στην κοινωνία. Ίσως επειδή το καλοκαίρι είχαμε πει ότι τα πήγαμε καλά. Δεν προσέχαμε όσο έπρεπε, ως αποτέλεσμα ο ιός έχει εισχωρήσει βαθιά στην κοινωνία. Έχουμε πολλές ηλικίες, πολλοί έρχονται στα νοσοκομεία και επομένως αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνώσεων».

Η γιατρός συγκλονίζει λέγοντας πως: «Λόγω της βαρύτατης καταστάσεως και του όγκου που όλο και μεγαλώνει, η ένταση ανεβαίνει. Υπάρχουν μέρες που στις εφημερίες μας δεν κοιμόμαστε καθόλου. Το να ξυπνήσουμε έναν ασθενή και να τον αποσωληνώσουμε είναι για μας το μεγαλύτερο δώρο. Είναι ότι τα καταφέραμε, πάμε καλά. Αντίθετα όταν δεν τα καταφέρνουμε, είναι μεγάλη απογοήτευση».

«Όσο δυνάμεθα θα συνεχίζουμε. Υπερβάλλουμε εαυτόν. Με πείσμα προσπαθούμε να αναιρέσουμε αυτό που βλέπουμε μπροστά μας», καταλήγει.