Site icon Αρχείο anagnostis.org

Παπαδημητρίου – Κοντός επιβεβαιώνουν το anagnostis για το fake πανό, χωρίς αναφορές σε Δρούγκα και Βασιλείου

Email Βασιλείου

Παπαδημητρίου και Λιμενάρχης επιβεβαιώνουν δύο μέρες μετά τις αμφιβολίες που εξέφρασε από την πρώτη στιγμή ο anagnostis.org για τα πανό σε Μπούρτζι και Παλαμήδι οι οποίες εστάλησαν στα emails των μέσων ενημέρωσης από τον πρώην Υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο με την Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου και πρώην υποψήφιο βουλευτή Λαϊκής Ενότητας Αργολίδας Δημήτρη Βασιλείου με τίτλο «Ανακοίνωση “Ομάδας δυο-τριών ατόμων” για τη 17 Νοέμβρη».

 

Για το θέμα είχε κάνει μάλιστα δηλώσεις και ο περιφερειακός σύμβουλος Αργολίδας Δημοσθένης Δρούγκας, αναρτώντας τις σχετικές φωτογραφίες στο προφίλ του στο facebook.

 

Ο anagnostis.org ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις εν λόγω φωτογραφίες σημειώνοντας εξ’ αρχής πως τα πανό «φέρεται να τοποθετήθηκαν» και πως «ελέγχεται η αυθεντικότητα των φωτογραφιών». Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα που αναφερόταν στις αναρτήσεις του facebook.

Βασιζόμενη προφανώς στα όσα εμείς οι ίδιοι επισημάναμε από την αρχή, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας Άλκηστις Παπαδημητρίου, αναφερόμενη στα όσα αναρτήθηκαν και μοιράστηκαν στο facebook, μιλώντας επιλεκτικά σε τοπικό blog, έκανε λόγο για «fake news» αλλά …ξέχασε να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτούς που έκαναν την ανάρτηση στο facebook και στα όσα δημοσίως δήλωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημοσθένης Δρούγκας, καθώς και στο σχετικό δελτίο τύπου που απέστειλε ο Δημήτρης Βασιλείου, το οποίο παραθέσαμε παραπάνω. Και φυσικά παρέλειψε τόσο η κα Παπαδημητρίου, όσο και ο κος Κοντός να επισημάνουν στις δηλώσεις τους ποιά είναι τα Μέσα Ενημέρωσης που “κατάπιαν αμάσητη” μια είδηση χωρίς καν να εκφράσουν τις αμφιβολίες τους, όπως ορθά έπραξε ο anagnostis πρώτος.

 

Παράλληλα η κα Παπαδημητρίου επιχειρεί να εξηγήσει γενικολογα και με προχειρότητα γιατί οι συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι προϊόν επεξεργασίας, μιλώντας αορίστως για μια σημαία.

Πιο λακωνικός στις δηλώσεις του ο λιμενάρχης Παναγιώτης Κοντός, που σε άλλο τοπικό μέσο ανέφερε πως πραγματοποιήθηκε έρευνα από την υπηρεσία και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη του πανό, αναφερόμενος προφανώς στο Μπούρτζι που είναι εντός της ζώνης του λιμένος.

Σε επικοινωνία που είχε σήμερα ο anagnostis με τον κο Βασιλείου μας δήλωσε ότι ο ίδιος δεν εκπροσωπεί την «Ομάδα δύο – τριών ατόμων» για τη 17 Νοέμβρη, αλλά παρόλα αυτά του ζητήθηκε να στείλει το ενημερωτικό email στα Μέσα Ενημέρωσης.

Πώς ανακαλύψαμε ότι οι φωτογραφίες ήταν προϊόν επεξεργασίας

Αυτό που μας παραξένεψε από την αρχή που είδαμε τις φωτογραφίες ήταν ότι τα πανό δεν είχαν υπογραφή. Κανεις δεν πετάει ένα σωρό λεφτά για λινάτσα σε τόσα μέτρα, ρισκάρωντας από πάνω να γκρεμοτσακιστεί για να αναρτήσει για πλάκα ένα ανυπόγραφο πανό.

Έτσι λοιπόν υποθέσαμε πως ίσως οι φωτογραφίες να είναι φτιαγμένες με κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, όπως το photoshop. 

Όποιος έχει κάνει τα πανό τα έχει φτιάξει με μεγάλη μαεστρία. Η φωτογραφία από το Μπούρτζι ήταν ίσως χθεσινή και πάνω της έχει φτιαχτεί το κολάζ με τα γράμματα.

Όπως διαπιστώσαμε τα γράμματα και στα δύο πανό είναι πανομοιότυπα, ακόμα και τα ίδια τσακίσματα! Αν το δει κάποιος με προσοχή, παρότι οι φωτογραφίες είναι συμπιεσμένες και σε χαμηλή ανάλυση, το «2020» και στα δύο τσακίζει στα ίδια σημεία. Το πανό στο Μπούρτζι πάνω δεξιά από το «1973», η δεξιά γωνία του αριστερού κομματιού, είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη. Δεν τσακίζει όπως θα έκανε αν είχε δεθεί το πανό και δεν κάνει κοιλιά.

Επίσης πόσο πιθανό είναι ο ένας ουρανός να ειναι άσπρος από τα σύννεφα και ο άλλος καταγάλανος, την ίδια μέρα και την ίδια περιπου ώρα;

Όλα αυτά που παρατηρήσαμε κοιτάζοντας τις φωτογραφίες μας έκαναν να αμφιβάλλουμε για την αυθεντικότητα τους, κάτι που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή.

Ωστόσο το μήνυμα κατά της χούντας που οι εμπνευστές της συγκεκριμένης ενέργειας ήθελαν να περάσουν, έστω και με αυτό τον τρόπο, κάθε άλλο παρά προσβάλει τα μνημεία του Ναυπλίου. Άλλωστε άνθρωποι θυσιάστηκαν τότε για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Φασίζουσες αντιλήψεις και νοοτροπίες θα έπρεπε να απομονώνονται και να καταδικάζονται από τους δημοκρατικούς πολίτες της πόλης.

Exit mobile version