ΚοινωνίαΑρχείο

Πεύκη Ηλείας: Τάμπλετ μου καλό, φέγγε μου να περπατώ!

Σε συνθήκες που δεν φαντάζεται, ίσως κανείς, στα γραφεία του Υπουργείου Παιδείας, 5-6 μικροί μαθητές του χωριού Πεύκη του δήμου Πύργου συγκεντρώνονται κάθε μέσα στην αυλή του καφενείου του χωριού, για να συνδεθούν στο ίντερνετ και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα στο webex. 

Μέσα στο κρύο με μπουφάν και κουκούλες μοιράζονται ένα κινητό κι ένα παλιό λάπτοπ για να μπουν στην πλατφόρμα του webex και να μην χάσουν τα μαθήματά τους. 

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρωινή της Ηλείας” παρουσιάζει όλη την κατάσταση την οποία βιώνουν οι μικροί μαθητές της Πεύκης και φιλοξενεί συνέντευξη του προέδρου της Κοινότητας, ο οποίος κάνει ό,τι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά. 

Τα κινητά ακουμπισμένα στις κολοκύθες (!) και τα παιδάκια στη σειρά το ένα δίπλα στο άλλο με μάσκες και μπουφάν προσπαθούν να κάνουν μάθημα!

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, αναφέρθηκε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο θέμα και σημείωσε δηκτικά για την κυβέρνηση: «Η εικόνα αυτή δυστυχώς δεν είναι από κάποια τριτοκοσμική χώρα. Είναι από την Ελλάδα της κυβέρνησης των «αρίστων». Πέντε μικροί μαθητές μέσα στο κρύο μπροστά σε δύο κινητά να προσπαθούν μάταια να παρακολουθήσουν μάθημα.
Η κατάντια αυτή είναι κατάντια του κ. Μητσοτάκη και της κας Κεραμέως. Είναι όμως, δυστυχώς, ταυτόχρονα και κατάντια της χώρας.
Εδώ και έξι μήνες ήξεραν ότι θα έρθει δεύτερο κύμα. 
Και αντί να προετοιμαστούν, αυτοθαυμάζονταν.
Αντί να μειώσουν τους μαθητές στις τάξεις, τους αύξησαν.
Αντί να να φροντίσουν να προμηθευτούν όλοι οι μαθητές φορητούς υπολογιστές, τους έστειλαν παγούρια και μάσκες – τραπεζομάντηλα.
Αντί να ενισχύσουν τη δημόσια διαδικτυακή πλατφόρμα έκαναν ύποπτες συμβάσεις με ένα μόνο πάροχο που αποδεικνύεται ανεπαρκής.
Για ακόμη μία φορά η πολυδιαφημισμένη τηλεκπαίδευση μετατρέπεται σε φιάσκο, αφήνοντας μαθητές να περιμένουν μάταια με τις ώρες μπροστά στην οθόνη και πολλούς γονείς να έχουν χάσει μαζί με μία ημέρα από τη δουλειά τους και την υπομονή τους. 
Ωστόσο, ακόμα και αν λειτουργούσε άψογα, για χιλιάδες οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν έχουν τα μέσα για να ανταπεξέλθουν ταυτόχρονα σε τηλεκπαίδευση των παιδιών τους και τηλεργασία, θα ήταν δώρον άδωρον.
Μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται τουλάχιστον δύο με τρεις υπολογιστές. Έχει σκεφθεί κανείς στην κυβέρνηση πόσα νοικοκυριά μπορούν να διαθέσουν αυτά τα χρήματα; 
Μάλλον όχι. 
Γιατί;
Απλά γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα. 
Πάλι καλά που κάτι άρχισαν τελευταία να καταλαβαίνουν, ότι υπάρχουν πολίτες εξαρτημένοι από το μισθό τους…»