Κοινωνικό μέρισμα: Φρούδες οι προσδοκίες – Μόνο οι δικαιούχοι ΚΕΑ θα πάρουν βοήθημα
Φρούδες αποδείχθηκαν οι προσδοκίες χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων που ήλπιζαν ότι θα έβλεπαν και φέτος τα Χριστούγεννα το “κοινωνικό μέρισμα” στους λογαριασμούς τους ώστε να ανασάνουν οικονομικά και να κάνουν γιορτές.
Το κλείσιμο της χρονιάς έχει για όλους μεγάλες υποχρεώσεις με τέλη κυκλοφορίας και φορολογία που ροκανίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις πόσω μάλλον δε, σε μία χρονιά που ο κορωνοϊός και η πανδημία έχουν φέρει σε δυσμενέστερη θέση τα χαμηλά εισοδήματα.
Έτσι το “κοινωνικό μέρισμα” φάνταζε “ως μια κάποια λύσις” , για να χρησιμοποιήσουμε έναν καβαφικό στίχο, η οποία όμως διαλύθηκε σαν σαπουνόφουσκα, μετά τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών.
Συγκεκριμένα οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Οικονομικών κατευθύνεται στους δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι θα πάρουν μια …έκτακτη ενίσχυση, το διπλάσιο της μηναίας καταβολής.
Σημειώνεται, ότι τον Δεκέμβριο του 2019 καταβλήθηκε κοινωνικό μέρισμα σε 270.000 δικαιούχους ειδικών κατηγοριών, όμως την ίδια χρονιά κοινωνικό μέρισμα σε πολίτες με χαμηλά εισοδήματα είχε ήδη καταβληθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση το Πάσχα!
Τον Δεκέμβριο του 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση και πάλι είχε καταβληθεί μέρισμα σε περισσότερα από 1.600.000 πολίτες από το λεγόμενο υπερπλεόνασμα.
Οι δικαιούχοι του 2019 (που έμειναν έξω φέτος) ήταν:
- Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (εκτός αν εντάσσονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος)
- Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και τουλάχιστον ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή ήταν και οι μονογονεϊκές οικογένειες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
- Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης ήταν βραχυχρόνια άνεργοι και είχαν συνολικό ετήσιο φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ.
- Οικογένειες στις οποίες ένα τουλάχιστον μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Οι αντιδράσεις…
«Το μόνο καινούργιο ήταν το μέτρο για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, και μόνο για τον Δεκέμβριο, δηλαδή περίπου 50 εκατ. ευρώ μόλις, όταν το κοινωνικό μέρισμα του 2016, του 2017, του 2018 -και μάλιστα υπό συνθήκες μνημονιακές- ξεπερνούσε τα 700 εκατ. ευρώ. Διαφημίζουν, δηλαδή, ένα βοήθημα που δεν είναι ούτε το 1/15 από αυτό που δινόταν, είναι αστειότητα και κοροϊδία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Παράταση της οικονομικής καραντίνας για χιλιάδες νέους, μακροχρόνια ανέργους, εν αναμονή συνταξιούχους και ευάλωτα νοικοκυριά κήρυξε η κυβέρνηση», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Εργασίας του Κινήματος Αλλαγής.
Αναφορικά με τους εν αναμονή συνταξιούχους που έχουν διαδοχική ασφάλιση (η πλειονότητα των 185.000 ασφαλισμένων που βρίσκονται στην «ουρά» του ΕΦΚΑ) δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή και θα κάνουν Χριστούγεννα χωρίς εισόδημα, σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ. «Τα μόνα «ωφελημένα» είναι 256.562 νοικοκυριά που θα λάβουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση από 200 έως 400 ευρώ (τετραμελής οικογένεια με δύο ανήλικα). Και αυτά υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι το προηγούμενο εξάμηνο δεν έκαναν μερικά μεροκάματα για να ενισχύσουν την οικογένειά τους. Αυτό το ποσό θα αφαιρεθεί…», υπογραμμίζει.
Όπως απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πέτσας τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν ως κοινωνικό μέρισμα το μεγαλύτερο ποσό που προέκυπτε από το πρωτογενές πλεόνασμα. Δηλαδή όταν υπήρχε θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Φέτος λόγω της πανδημίας δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα», σημείωσε…