ΚοινωνίαΑρχείο

Κορωνοϊός: Κρας τεστ για την Πελοπόννησο η επόμενη εβδομάδα

Την εκτίμηση ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα αποτελέσει σημείο καμπής για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Πελοπόννησο και γενικότερα στη Νότια Ελλάδα, εξέφρασε ο Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εξήγησε ότι στη Βόρεια Ελλάδα, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τη Νότια Ελλάδα, κι αυτός ήταν ο κύριος παράγοντας που βοήθησε στην εκτίναξη της επιδημίας.

Σύμφωνα με το σκεπτικό αυτό η πτώση της θερμοκρασίας στη Νότια Ελλάδα θα αποτελέσει το κρας τεστ της επόμενης εβδομάδας.

«Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, αλλά αυτό ήταν που έδωσε τη δυναμική της επιδημίας στην Ευρώπη. Το επιδημικό κύμα κάμπτεται με δυσκολία. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο περίπου 10% έχουν μειωθεί τα κρούσματα που καταγράφονται, κάτι που δείχνει ότι στη χειμερινή περίοδο είναι πολύ δύσκολο να κάμψεις την εξάπλωση του ιού» εξήγησε ο καθηγητής.

 

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, ξεκαθάρισε ότι είναι «μάλλον άπιαστο να λήξει το lockdown την 1η Δεκεμβρίου». Παράλληλα, υπογράμμισε πως μπορεί λίγο αργότερα να γίνει κάποια άρση περιορισμών. «Θα δούμε αν μπορούν να γυρίσουν τα παιδιά στα δημοτικά» είπε για παράδειγμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες πως τα σχολεία θα ανοίξουν πρώτα και θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και στο τέλος η εστίαση.

Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει σκέψη να ανοίξει λιανεμπόριο – εστίαση πριν τα Χριστούγεννα. «Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο από τα αρμόδια υπουργεία, αν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πρέπει να γίνει οργανωμένα με συγκεκριμένους κανόνες, και όχι με παρεκτροπές όπως στην προηγούμενη φάση» υπογράμμισε.