ΟικονομίαΑρχείο

Άργος – Ναύπλιο: Αν δεν πεθάνουμε από κορωνοϊό θα πεθάνουμε από πείνα ή από τη θηλιά των χρεών

Άργος και Ναύπλιο γίνονται μάρτυρες της λαίλαπας των πολυκαταστημάτων που τους απορροφούν την πελατεία τους και μάλιστα προνομιακά αφού δεν δίνεται η δυνατότητα στις μικρές επιχειρήσεις να αντιδράσουν. Τα πολυκαταστήματα μετατρέπονται σε ολιγοπώλια και καθορίζουν μόνα τους κανόνες και τις τιμές της αγοράς έχοντας πλέον να αντιμετωπίσουν εν όψει των εορτών μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα απανωτά λάθη της κυβέρνησης, από το πρώτο lockdown στην ουσιαστικά ανεξέλεγκτη μετακίνηση πολιτών κυρίως από βαλκανικές χώρες με ελλειπή μέτρα προφύλαξης, έλλειψη μέτρων προστασίας από τους «κακούς επιχειρηματίες» που κερδοσκόπησαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τα μέτρα με το σκεπτικό «όσο πρόστιμο και να μου επιβληθεί, θα κλάψω στο δικαστήριο και θα το μειώσω, εξάλλου θα βγάλω τόσα χρήματα που το κάθε πρόστιμο θα μου φανεί αστείο», έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, συνέβαλλαν στην διάδοση του κορωνοϊού με τα γνωστά πλέον αποτελέσματα και τις επιπτώσεις σε όλους μας.

Μέλος του εμπορικού συλλόγου Άργους, μιας εμπορικής πόλης που έχει δεχτεί πολλαπλά εμπορικά πλήγματα και για διαφορετικούς λόγους, αναφερόμενος στα μέτρα της Κυβέρνησης σχετικά με την λειτουργία σουπερμάρκετ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι: «Η εμπορικότητα του Άργους έχει πληγεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια κι αυτό φαίνεται απ το ότι τα μόνα καταστήματα πλέον που ανθούν είναι τα take away. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις που έχουν ανοίξει τα τελευταία χρόνια στο Άργος και συνεχίζουν να λειτουργούν».

Και συνέχισε: «Όταν άρχισαν να εγκαθίστανται τα πρώτα πολυκαταστήματα στην περιοχή του Άργους πολλοί είχαμε αντιδράσει γιατί φοβόμασταν πως θα συμπεριελάμβαναν, πέρα από τα τρόφιμα, βιομηχανικά, οικιακά και προϊόντα ένδυσης καθώς και λευκές συσκευές. Οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και καθώς και η συνεργασία μεταξύ μας απέτυχε, φτάσαμε να κλείνουμε ο ένας μετά τον άλλο, αφού μεταξύ ποιότητας και τιμής την περίοδο της οικονομικής κρίσης ο καταναλωτής επέλεγε την τιμή ως κριτήριο αγοράς.

Όσοι κρατηθήκαμε στην αγορά όλο αυτό το διάστημα κάνουμε θυσίες από τις οικονομίες μας περιμένοντας την οικονομική ανάπτυξη με συνακόλουθο την αύξηση της καταναλωτικής δύναμης. Δυστυχώς ο κορωνοϊός μας έσβησε και τις τελευταίες ελπίδες. Ταφόπλακα στον μικρό επιχειρηματία έβαλαν τα ανόητα lockdown. Άλλο μέτρα προστασίας από την πανδημία και άλλο καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Μέχρι προχθές στα σουπερμάρκετ που στοιβάζονται εκατοντάδες πολίτες δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης και υπάρχει σε μας με έναν ή δύο πελάτες που δεχόμασταν στα καταστήματα. Και σαν να μην έφτανε αυτό τρόμαξε έστω και για λίγο η κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι τα προϊόντα που περιμέναμε να διαθέσουμε και εμείς στην αγορά, τα πολυκαταστήματα τα διέθεταν απρόσκοπτα δημιουργώντας όχι απλά αθέμιτο ανταγωνισμό, αλλά καταδικάζοντας την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας σε αφανισμό. Το αντιλήφθηκαν κάποια στιγμή οι κυβερνώντες και περιόρισαν τα είδη των σουπερμάρκετ σε είδη διατροφής, όμως για λίγες μόλις ημέρες. Ξαφνικά θυμήθηκαν πως μπαίνει ο χειμώνας και πως οι πολίτες θα χρειαστούν θερμάστρες κλπ και επέτρεψαν την πώλησή τους από τα σουπερμάρκετ. Αύριο θα μας πουν πως οι πολίτες λόγω χειμώνα θα χρειαστούν μπουφάν, κάλτσες παπούτσια κλπ και θα επιτρέψουν στα πολυκαταστήματα την πώλησή τους.

Τι θα μείνει πλέον για μας την μια με δυο βδομάδες που ίσως μας ανοίξουν πριν τα Χριστούγεννα; Ας μας αφήσουν με μέτρα προστασίας να λειτουργήσουμε και εμείς. Έστω περιορισμένες ώρες, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες γιατί αν δεν πεθάνουμε από κορωνοϊό θα πεθάνουμε είτε από πείνα είτε από την θηλιά των χρεών».

Πράγματι οι εμπορικοί δρόμοι του Άργους θυμίζουν παρακμή. Το ίδιο συμβαίνει και στο Ναύπλιο. Μπορεί να φαίνεται μια κινητικότητα στις πόλεις, όμως αυτό οφείλεται σε όσους αθλούνται ή βγάζουν το σκυλί τους βόλτα. Α, ναι και εκείνους που σπεύδουν να αφήσουν τα χρήματά τους στις πολυεθνικές.

 

(Έντυπη Έκδοση)