ΚοινωνίαΑρχείο

Ναύπλιο: Ζητούν από τη ΔΕΥΑΝ να ανακαλέσει τις αυξήσεις

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση της ΔΕΥΑ Ναυπλίου να προχωρήσει σε αύξηση των τιμολογίων προκειμένου να καλύψει μέρος των χρεών της.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο anagnostis.org, οι τιμές μεταξύ της υφιστάμενης τιμολόγησης και της προτεινόμενης στα 60 Μ3/4μηνο για τους καταναλωτές, θα είναι αυξημένη κατά 14,24%.

Αντιδρούν οι εμποροβιοτέχνες

Μια εβδομάδα αφότου έγινε γνωστό το θέμα η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας, με ανακοίνωσή της ζητά την ανάκληση της απόφασης που πήρε η ΔΕΥΑΝ. Παράλληλα ζητά να υπάρξει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΟΕΒΕ Αργολίδας:

«Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται στη μέση μιας πρωτοφανούς υγειονομικής απειλής κατά της υγείας των πολιτών, η οποία με τη σειρά της έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και στις επιχειρήσεις. Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού η οποία κλονίζει τόσο υγειονομικά όσο και οικονομικά τον κοινωνικό ιστό της πόλη μας και όχι μόνο, είναι αδιανόητο η ΔΕΥΑ Ναυπλίου χωρίς καμία ενημέρωση να μπλοκάρει τραπεζικούς λογαριασμούς καταναλωτών οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να προχωρεί άμεσα σε αυξήσεις στα τιμολόγια κατά 14,24%.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, οι οφειλές της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης Ναυπλίου είναι μεγάλες, διαχρονικές και πρόκειται για μία πληγή που δεν επουλώθηκε χρόνια τώρα. Είναι τουλάχιστον άδικο το χρέος αυτό, να μετακυλιθεί στο μέσο καταναλωτή ο όποιος δεν φέρει καμία ευθύνη.

Πανελλαδικά οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας λόγω της πανδημίας, προβαίνουν σε πάγωμα, διευκολύνσεις ή σε μειώσεις τιμών τιμολογίων, αντιθέτως η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης Ναυπλίου αποφάσισε να προβεί σε αυξήσεις.

Εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού με επιχειρήσεις και καταστήματα να είναι κλειστά, με πολλούς συνανθρώπους μας να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και με τον ορατό κίνδυνο να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας το επόμενο χρονικό διάστημα είναι αδιανόητο να επιβάλλονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΝ σε ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό που είναι απαραίτητο για την επιβίωση του ανθρώπου.

Σας καλούμε να πάρετε πίσω αυτή σας την απόφαση και να βρείτε λύση για τις μεγάλες και διαχρονικές οφειλές.

Τέλος προτείνουμε και επιθυμούμε να υπάρξει εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Αργολίδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑ Ναυπλίου».

Δημοτικό συμβούλιο ζητά ο Λαμπρόπουλος

Δήλωση για το ίδιος θέμα έκανε και ο δημοτικός σύμβουλος Ναυπλιέων Βαγγέλλης Λαμπρόπουλος, που ζητά να συζητηθεί το θέμα των χρεών στο δημοτικό συμβούλιο, να δημοσιευτούν οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης και να ανακληθεί η απόφαση για τις αυξήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει:

«Εν καιρώ πανδημίας, ο οποίος ακολούθησε την χειρότερη οικονομική κρίση, που βίωσε η πατρίδα μας, η Δημοτική αρχή αποφάσισε να αυξήσει κατακόρυφα την τιμή στην κατανάλωση του βασικότερου αγαθού για την ζωή ,του νερού, επηρεάζοντας την ζωή όλων μας και κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, ενώ δεν προέκυψε κάποιο έκτακτο γεγονός από το οποίο να δικαιολογείται η δρακόντεια αύξηση.

Εξϊσου λυπητερό είναι το γεγονός, ότι αυτό το έπραξε, δυστυχώς, χωρίς σοβαρή οικονομική ανάλυση και φυσικά, χωρίς καν να ζητήσει την γνώμη και τις απόψεις του δημοτικού συμβουλίου, όπου ουδέποτε έχει έρθει θέμα για την τραγική κατάσταση της ΔΕΥΑΝ, προκειμένου οι αντιπρόσωποι των δημοτών να ενημερωθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική επιχείρηση και να αποφασίσουν αναλόγως, αφού τεθούν επι τάπητος όλα τα οικονομικά δεδομένα, τα οποία αποκρύπτονται τεχνηέντως από δημότες και συμβούλους.

Ζητώ από την διοίκηση της ΔΕΥΑΝ να δημοσιεύσει τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης, ώστε να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να συγκληθεί άμεσα δημοτικό συμβούλιο με αποκλειστικό θέμα την οικονομική δυσπραγία της ΔΕΥΑΝ, ανακαλώντας ταυτόχρονα την απόφαση της».

Διαβάστε εδώ όλη την απόφαση για την εφαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής Δ.Ε.Υ.Α.Ν.